Ophouden met hokjes

In het artikel 'Ik eis mijzelf terug' (het Betoog, 15 januari) geeft Fouad Laroui een stuk geschiedenis weer die van alle tijden is....

Horst Joop Berger

Het komt er mijns inziens op neer, dat wij elkaar voortdurend in hokjes proberen te stoppen en zondebokken zoeken voor ons eigen falen. Willen we gelukkig met onze medemensen samenleven dan moeten we daar snel mee ophouden.

De hartekreet: 'Ik wil mezelf terug' slaat dan ook niet op een bepaalde groep, maar op vele mensen die al dan niet tot een bepaalde groep door anderen gerekend worden.

Overigens geloof ik niet dat Faroud zichzelf kwijt zou zijn, getuige zijn artikel. Wel signaleert hij dat hij voortdurend op zijn hoede moet zijn om niet in de vallen te trappen die hij schetst. Maar welk mens die gesteld is op zijn eigenheid ervaart dat anders? Ook ik ervaar regelmatig dat het moeilijk is om zoveel mogelijk een mens uit één stuk te zijn, die staat voor zijn meningen, niet alleen bedreigd door rechtstreekse maar ook vaak indirecte aanvallen, waartegen je soms machteloos voelt.

Faroud, als het aan mij ligt, krijg je jezelf steeds weer terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden