Ophokplicht kippen is rechtmatig

Minister Veerman van Landbouw mag buitenlopende kippen naar binnen sturen als voorzorgsmaatregel tegen een uitbraak van de vogelgriep in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald...

ANP

De rechter kan alleen ingrijpen wanneer de regering overduidelijk een willekeurige of onrechtmatige beslissing neemt. Bij Veermans besluit om al het commercieel gehouden pluimvee op stal te houden, is hiervan geen sprake, aldus de rechter in Den Haag. De eis van stichting Wakker Dier, De Dierenbescherming, Platform Biologica en drie biologische pluimveehouders het ophokbesluit in te trekken, is hiermee afgewezen.

De uitspraak komt op de dag dat de versoepelde ophokregeling ingaat. Het merendeel van de opgehokte kippen kan hierdoor weer gewoon naar buiten. In de nieuwe regeling maakt Veerman onderscheid tussen pluimveehouderijen met een laag en hoog risico. Ongeveer 10 procent van de bedrijven, waar de kippen normaal gesproken buiten scharrelen, moet de dieren met stevige overkappingen beschermen omdat ze dichtbij voedselgebieden voor trekvogels zitten.

Volgens Wakker Dier blijft de minister vaag over de exacte voorwaarden waaronder de kippen weer naar buiten mogen. Wanneer die bekend zijn, zal duidelijk zijn of de nieuwe regels praktisch uitvoerbaar zijn en het merendeel van de kippen weer naar buiten kan. Samen met de Dierenbescherming, Platform Biologica en de biologische boeren is zij ‘teleurgesteld’ over de afwijzing van haar eis het ophokbesluit terug te fluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden