Ophokplicht duiven ingetrokken

Sier- en postduiven, die nu wegens de dreigende vogelgriep verplicht zijn afgeschermd, mogen vanaf volgende week woensdag weer naar buiten. De ophokplicht wordt ingetrokken omdat duiven maar een kleine kans hebben besmet te raken met het virus...

‘Duiven vormen daarom geen groot risico voor de verspreiding van vogelgriep’, beargumenteerde het ministerie van Landbouw woensdag de versoepeling van de afschermplicht. De vogels moeten wel ook na woensdag afgeschermd eten en drinken in het hok.

De versoepeling betekent dat niet een hele generatie duiven verloren gaat, waar de duivenhouders eerder voor waarschuwden. Nu deze vogels ondanks de afschermplicht buiten mogen komen, kunnen jonge duiven in de eerste maanden toch met de belangrijke voorzichtige vluchten hun eigen omgeving verkennen. De duiven vliegen daarbij niet ver weg, hooguit een tot twee kilometer bij het hok vandaan, heeft de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) aan het ministerie laten weten.

Wedstrijden met duiven blijven evenals beurzen en andere verzamelingen van alle duiven uit den boze. ‘Onder de huidige omstandigheden worden in een klein land als Nederland met een hoge pluimveepopulatie nationale wedvluchten als een risico gezien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.