Opheffing AEG kost Nederland zeventig banen

De opheffing van het Duitse AEG-concern heeft in Nederland ongeveer zeventig ontslagen tot gevolg. Dat zijn hoofdzakelijk magazijnmedewerkers, administratief personeel en andere medewerkers van AEG Nederland die geen emplooi kunnen vinden bij de verschillende concerns die zich zullen ontfermen over de onderdelen van het opgeheven concern....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tot die ontbinding besloot vorige week Daimler-Benz, het moederconcern van AEG, dat niet langer de verliezen van de fabrikant van degelijke huishoudelijke en andere apparatuur wilde opvangen. In 1994 leed AEG een verlies van 362 miljoen mark, en ook het afgelopen jaar schreef het concern rode cijfers. Daimler-Benz verkoopt onderdelen van AEG, brengt delen onder in een andere dochters van het concern, en heft de restanten op. De beursgenoteerde vennootschap AEG wordt geliquideerd.

Net als in Duitsland heeft het besluit grote gevolgen voor het Nederlandse AEG-bedrijf. In 1993 was die onderneming nog goed voor een omzet 300 miljoen gulden en een personeelsbestand van 500 medewerkers. Door de verkoop van de divisie huishoudelijke apparaten aan de Zweedse branchegenoot Electrolux werd het bedrijf in 1993 ruimschoots gehalveerd.

Electrolux besloot de merknaam AEG te handhaven, reden waarom het Zweedse concern nu met een fors probleem kampt. 'Door de recente publiciteit over de opheffing van AEG is de nodige verwarring ontstaan wat nu precies blijft bestaan', zegt L. Postma, marketing manager van AEG Huishoudelijke Apparaten in Amsterdam, het bedrijf dat dus deel uitmaakt van Electrolux. 'Maar voor ons verandert er helemaal niets. Wij opereren al twee jaar onder Electrolux.'

Maar de consument begrijpt het nog niet. 'Ik werd vanmorgen nog gebeld door een dealer', stelt Postma. 'Die vertelde dat een klant een bestelling voor een inbouwkeuken wilde annuleren omdat die in de krant had gelezen dat AEG ophield te bestaan. Die heb ik tenslotte kunnen overtuigen door onze advertentietekst en persbericht te faxen.'

De verwarring wordt volgens hem in de hand gewerkt door dealers van concurrenten, die verhalen rondbazuinen over het verdwijnen van AEG. Postma wil binnenkort een extra reclamecampagne lanceren om de consument duidelijk te maken hoe het precies zit.

Electrolux is niet de enige die iets zag in onderdelen van het noodlijdende Duitse concern. Analoog aan de in Duitsland genomen besluiten zullen dit jaar ook in Nederland de divisies energietechniek en industriële automatisering overgaan naar werkmaatschappijen van het Franse Alcatel. De laagspanningsactiviteiten worden overgedragen aan General Electric.

Blijft over de telecomactiviteiten van AEG Nederland. Die worden voortgezet in een zelfstandige vennootschap. Het huidige management bereidt een management buy-out voor die volgens planning nog voor 1 juni moet plaatsvinden. Volgens A. Wiersma, algemeen directeur van AEG Nederland, hebben het Duitse AEG en Daimler-Benz hun medewerking toegezegd. Zij zullen tevens een deel van de financiering voor hun rekening nemen.

Het zelfstandige telecommunicatiebedrijf, gespecialiseerd in apparatuur voor mobiele telecom, biedt geen onderdak aan alle 150 overgebleven medewerkers. Ongeveer 80 medewerkers zullen in de nieuwe onderneming emplooi vinden. AEG denkt circa 70 mensen te moeten ontslaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden