Opheffen

Van Ad ' s Gravesande, die er directeur is, mag de AVRO worden opgeheven. 'Desnoods', zei hij er bij, waarmee z'n uitspraak natuurlijk meteen ook weer een beetje op losse schroeven kwam te staan....

Jan Blokker

Maar het is misschien een beginnetje. 'Een goed signaal', prees NRC Handelsblad zelfs in een commentaar.

Of dat elders in Hilversum wordt verstaan, en opgepakt is een tweede.

Aan de AVRO hebben ze daar traditioneel altijd de pest gehad, omdat de 'Algemene' al ver vóór de tweede wereldoorlog als een bolwerk gold van wat in hun ogen nog erger was dan de duivel, te weten te ontzuildheid.

De AVRO was in mijn tijd een kinderkoor onder leiding van Jacob Hamel, populair-klassiek orgelspel door Pierre Palla, en dinsdagavonden met juffrouw Snip en juffrouw Snap. Het was, zou je kunnen zeggen, een vereniging voor alle gezindten, van 8 tot 80. Maar van zichzelf waren ze niks.

En dat is zo gebleven. Veel veranderd natuurlijk, maar je kunt het allemaal nog herkennen.

Vroeger bijvoorbeeld hadden ze – op de radio uiteraard – een vaste rubriek die werd verzorgd door een beschaafd sprekende dame, en die Met naald en draad voor u paraat heette. Als ik nu wel eens langs Pia Dijkstra zap die op televisie een medisch programma presenteert, denk ik vertederd: verrek, Ida de Leeuw van Rees, maar dan met ziektes.

Continuïteit, daar hou ik van.

Het is nooit mijn omroep geworden, zomin als ik in de jaren dertig ooit een abonnement zou hebben genomen op Het Leven. Maar ik heb altijd meer met ze op gehad dan met de roomse, christelijke of socialistische propagandamakers van KRO, NCRV en VARA.

Die zijn als het in hun kraam te pas kwam altijd bereid gebleken hun zogenaamde identiteit (gregoriaans, psalmen, strijdliederen) te verkwanselen voor iets dat beter in het gehoor lag, en als het helemaal moest probeerden ze zelfs te doen alsof ze nooit rooms, christelijk of socialistisch waren gewéést. 'Wij een zuil?', vroegen ze dan met gespeelde verbazing. 'Hoe kom je er bij? We zijn hoogstens een stroming.'

Het is dus de vraag of we er veel mee opschieten als Ad ' s Gravesande zichzelf opheft. Die anderen, daar moeten we van af.

Maar die anderen kijken wel uit.

Wel maken ze onderling soms ruzie, en misschien kan dat helpen.

Moet, om een voorbeeld te noemen, de EO die z'n 'thuisnet' nu nog op Nederland 2 heeft, volgend seizoen naar Nederland 1 verhuizen, waar ze het reëel bestaande christendom nog kunnen versterken? En moeten Jeroen Snel en André Zwartbol hun evangelisch actualiteitenhoekje dan mee verplaatsen van 2 Vandaag naar Netwerk?

De gemiddelde kijker zal denken: ze doen maar, wat zal het helemaal uitmaken, echte actualiteiten hebben ze toch nooit.

Maar Fons de Poel (KRO) riep onmiddellijk verontwaardigd dat de koekenbakkers van de EO de onbegrijpelijk hoge kwaliteit van zijn Netwerk ernstig in gevaar zouden brengen – en toen zijn voorzitter hem met de vuist op tafel tot de orde had geroepen, ijlde hij als een held op sokken naar Barend & Van Dorp (dus niet naar z'n eigen zendtijd), om z'n beklag te doen.

Televisiejournalisten doen het al in hun broek als ze de gang door moeten waaraan de voorzitter z'n kamer heeft.

Slangen (zo heet die voorzitter; ik kan er ook niks aan doen), zei tijdens z'n donderpreek nog iets opvallends tegen z'n journalistieke onderdanen: 'We moeten ons meer profileren!'

Want na een lange periode waarin ze zich zonder een spoor van levensbeschouwelijkheid hebben gedragen alsof ze SBS6 waren, vluchten ze terug naar de vaste burcht die Zuil heet.

Zonder die gehate AVRO zullen ze zich des te onsterfelijker wanen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden