Opheffen van islam verbetert de wereld niet

Eeuwen van wetenschap weerhouden miljarden mensen niet van religie. Fatima Jebli-Ouazzani meent derhalve dat Hirsi Ali's kruistocht tegen de islam naïef is....

Hoe achterlijk is het om koeien heilig te verklaren en niet te slachten als talloze mensen honger lijden. Hoe achterlijk is het om een man een gruwelijke dood te bezorgen door hem aan een kruis te nagelen en vervolgens te zeggen dat hij voor onze zonden en verlossing is gestorven? Hoe pervers is het in de kerk deze gebeurtenis steeds tot leven te roepen door zijn bloed te drinken, zijn vlees te eten en het symbool van zijn marteling om de nek te hangen. Hoe bizar is het de voorhuid van de penis van joodse en moslim-jongetjes af te snijden?

Iedere religie heeft zo zijn eigenaardigheden. De paus die geen toestemming wilde geven voor het vrijen met condooms, terwijl miljoenen mensen met aids besmet raken, bewijst dat het geen zin heeft om met de bijbel, de koran of de thora in de hand welke maatschappelijk relevant probleem dan ook aan te pakken. Hoe eigenaardig deze religies misschien ook mogen zijn, ze voorzien in een behoefte van miljarden mensen die zich erdoor verbonden voelen. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook zijn. Eeuwen van wetenschap hebben daar niet veel aan kunnen veranderen. Ook al hebben we raketten de ruimte ingeschoten die geen zeven hemelen zijn tegengekomen.

Ayaan Hirsi Ali vindt dat Mohammed gemeten naar westerse maatstaven een achterlijke man is. Hij doet haar denken aan de megalomane leiders uit het Midden-Oosten. Hij is het voorbeeld voor moslimmannen. Daarom zijn velen van hen gewelddadig. Ze veronderstelt dat als moslims, hun religie en Allah doodverklaren en afschaffen, zij de hemel op aarde zullen vinden. Als we de verlichte ideeën van het Westen maar omarmen, verdwijnt geweld en terreur en staan er geen megalomane leiders op.

Het is een illusie dat het opheffen of doodverklaren van religie vanzelf tot betere oplossingen van maatschappelijke problemen leidt. Haar veronderstelling is een misvatting. De westerse geschiedenis heeft pijnlijk zichtbaar gemaakt, dat het omarmen van de Verlichting, de bevrijding van het individu en Nietzsches doodverklaring van God, niet konden voorkómen dat er megalomane leiders zijn opgestaan: Stalin, Mussolini, Hitler, en Franco.

De echo van hun namen en gruweldaden galmt nog na in Europa en ver daarbuiten. De afschaffing van religie in de voormalig Sovjet-Unie kon niet voorkómen dat de kerken na de val van het communisme weer volstromen.

Volgens Hirsi Ali is 11 september het begin van het einde van de islam en zij wil er alles aan doen om dat proces te versnellen. Feitelijk leent ze zich voor het aanjagen van een nieuw vijandbeeld dat met 11 september feit is geworden: de angst voor de islam en de moslims. Na de val van de Berlijnse muur en het wegvallen van het de angst voor het communisme , lijkt nu de angst voor de islam en de moslim het ontstane vacuüm te vullen. Een proces dat sluipend is begonnen met de verwording van het voormalig Perzië tot het islamitische Iran.

Hirsi Ali is naïef als ze veronderstelt dat ze met haar kruistocht tegen de islam een einde maakt aan de achterlijkheid van de wereld. En ze miskent het vijanddenken - die substituut-religie, die mensen evenzeer verbindt tegen de achterlijke ander, met alle ellendige, verscheurende gevolgen vandien - dat ze ermee voedt.

Het interview in Trouw (25 januari) maakt ook duidelijk dat Hirsi Ali blootgesteld is geweest aan religieuze terreur en lichamelijke mishandeling door haar ouders. En dat is onvergeeflijk. Hirsi Ali, laat je niet lenen voor de achterlijkheid van een primitief vijanddenken en het verlangen van het westen de eigen superioriteit te bevestigen, door je tanden te zetten in de achterlijke denkbeelden en praktijken van je ouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.