Ophef over vertrek baas PostNL

President-commissaris Piet Klaver van PostNL is dinsdag rond de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf zwaar onder vuur komen te liggen omdat hij bleef volhouden geen verklaring te hebben voor het plotselinge vertrek van topman Harry Koorstra vorige week. Een deel van de beleggers stemde daarop tegen de herbenoeming van Klaver, een ongebruikelijke harde stap.

DEN HAAG - PostNL-topman Koorstra stapte vorige week plotseling per direct op vanwege de slechte relatie met de raad van commissarissen, met onder anderen de oud-PvdA-politici Wim Kok en Jacques Wallage in de gelederen. Koorstra wilde vaart zetten achter de overname van het voormalige zusterbedrijf TNT door het Amerikaanse UPS. Die levert het noodlijdende PostNL 1,5 miljard euro op. De commissarissen zouden op de rem hebben getrapt.


Maar volgens president-commissaris Piet Klaver was er geen sprake van een conflict tussen de topman en de commissarissen. Het vertrek van Koorstra kwam als een 'volslagen verrassing' en 'een donderslag bij heldere hemel', verklaarde hij dinsdag rond de aandeelhoudersvergadering. De oud-SHV-topman zei vorige week maandag op zijn boerderij nog gesproken te hebben met Koorstra, waarbij van het naderdend onheil niets te merken was. 'Natuurlijk zijn er weleens discussies tussen de topman en de commissarissen, dat is niet meer dan normaal. En we verschillen ook van karakter. Maar ik zag niets aankomen tot hij donderdag zou melden dat hij niet verder ging en zijn tekst voor het persbericht over zijn vertrek inleverde.' Volgens Klaver was er ook geen verschil van mening over de overname van TNT.


Directeur Jan Maarten Slagter van de beleggersvereniging VEB noemde de verklaring dinsdag volstrekt ongeloofwaardig. 'De topman geeft aan te vertrekken vanwege langer lopende problemen met de commissarissen waaraan niets werd gedaan. En de president-commissaris zegt vervolgens dat hij geen idee heeft waarom zijn topman opstapt. Dat is niet alleen ongeloofwaardig, dat is ook heel zorgelijk. Want waarom zou het in de toekomst wel goed gaan? Het was een surrealistische vertoning.'


De VEB verzocht het agendapunt van de herbenoeming van Klaver uit te stellen. Enkele andere grote aandeelhouders, waaronder het Canadese Mackenzie, zouden dat ook gewild hebben. Ze zouden zich zorgen maken of deze raad van commissarissen niet te veel oog heeft voor de werknemers en klanten en te weinig voor de aandeelhouders. Toen er toch gestemd werd, was ruim eenvijfde tegen, terwijl de andere agendapunten bijna 100 procent scoorden. 'Als dat een smet op mijn blazoen wordt genoemd, is dat maar zo', zei Klaver.


Koorstra wordt opgevolgd door Herna Verhagen. Zij zei wel iets gemerkt te hebben, maar ook geen idee te hebben wat er precies aan de hand was. De nieuwe PostNL-baas liet weten dat de reorganisatie waarbij tienduizend postbodes hun baan verliezen wordt doorgezet. De operatie is stilgelegd vanwege problemen met de bezorging. Vanwege alle perikelen ziet de raad van bestuur voor dit jaar af van de variabele beloning. Die had maximaal een jaarsalaris kunnen bedragen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden