Ophef over salaris parlementariërs

Bezuinigingen, welke bezuinigingen? Britse parlementariërs kunnen een salarisverhoging van 15 procent tegemoetzien, ondanks weerstand van kiezers en partijleiders. Vicepremier Nick Clegg heeft al beloofd af te zien van het extra geld. Nu verdienen leden van het Britse parlement nog 65 duizend pond (76 duizend euro) per jaar.

LONDEN - De salarisverhoging is een voorstel van de Independent Parliamentary Standards Authority (ISPA), een agentschap dat sinds het beruchte bonnetjesschandaal van vier jaar geleden toezicht houdt op de inkomsten van de volksvertegenwoordigers. Nu parlementsleden geen gemberkoekjes, blikjes kattenvoer en drijvende eendenhuizen meer kunnen declareren bij de belastingbetaler, wordt naar nieuwe manieren gezocht om hun inkomsten op peil te houden.


Onder grote druk van de parlementariërs heeft ISPA-voorzitter Sir Ian Kennedy voorgesteld het jaarinkomen vanaf 2015 met 15 procent te verhogen tot 75 duizend pond (87 duizend euro). Nederlandse Kamerleden ontvangen een 'schadeloosstelling' van 102 duizend euro per jaar.


Zeven van de tien Britse parlementariërs vinden hun huidige salaris te laag vergeleken bij dat van artsen, advocaten en topambtenaren. Gemiddeld genomen vinden de Conservatieve leden van het parlement dat een inkomen van 96.740 pond (126 duizend euro) de verantwoordelijkheid van hun functie beter weerspiegelt. Bij de sociaal-democraten ligt dat zo'n 20 duizend pond lager. De leiders van de drie grote partijen hebben collega-parlementariërs opgeroepen tot prudentie. Zo noemde premier David Cameron, zelf multimiljonair, de geplande verhoging 'ondenkbaar'. Maar hij heeft Nick Cleggs voorbeeld nog niet gevolgd.


Oppositieleider Ed Miliband vindt een salarisverhoging van 1 procent meer op z'n plaats, gelijk aan de salarisverhoging voor gewone ambtenaren. Het invloedrijke Conservatieve parlementslid David Davis heeft Cameron intussen opgeroepen de macht van de ISPA in te dammen.


De partijleiders zijn bang dat het imago van politici, toch al beroerd sinds het bonnetjesschandaal, er alleen maar slechter op wordt. De kwestie is voor de UK Independence Party een geschenk uit de hemel. UKIP-leider Nigel Farage laat geen gelegenheid onbenut om afgevaardigden af te schilderen als zakkenvullers. De populistische partij zelf heeft geen vertegenwoordigers in het Lagerhuis, maar hoopt dat daar bij de verkiezingen van 2015 verandering in komt.


Kamervoorzitter John Bercow vindt de verhoging wel op zijn plaats. Hij verzoekt Cameron niet te veel rekening te houden met het gevoel onder de bevolking. Het gezag van Bercow is echter beperkt, omdat hij de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws was vanwege dubieus declaratiegedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden