Ophef over proefverlof Van der G.

De aanvraag voor proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn is ten onrechte afgewe-zen. Maar volgens staatssecretaris Teeven van Justitie betekent dat niet dat hij het ook krijgt.

AMSTERDAM - Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, moet de mogelijkheid krijgen om met proefverlof te gaan. Zijn aanvraag daarvoor, ingediend in februari van dit jaar, is ten onrechte afgewezen.


Dat is het oordeel van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft van de raad tot 14 oktober de tijd gekregen om een nieuw besluit te nemen over het verlof van Van der G.


In 2003 veroordeelde de rechtbank Van der G. tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Fortuyn. Het OM had levenslang geëist omdat hij niet alleen een aanslag op de politicus zou hebben gepleegd, maar ook op de Nederlandse democratie. Zowel Van der G. als het OM ging tegen het vonnis in beroep. Dat had geen effect op de strafmaat waardoor hij in mei 2014, onder voorwaarden, kan worden vrijgelaten omdat hij dan tweederde van zijn straf heeft uitgezeten.


De afgelopen jaren vroeg Van der G. drie keer verlof aan, ter voorbereiding op zijn vrijlating. Telkens werd zijn aanvraag afgewezen door de gevangenisdirecteur in Zwolle, die vreesde dat er grote maatschappelijke onrust zou ontstaan. Bovendien zou de veiligheid van Van der G. en zijn familie niet kunnen worden gegarandeerd. Van der G. was op 21 februari 2007 al eens op 'incidenteel verlof'. Daarover ontstond destijds geen onrust.


Volgens de directeur wordt op diverse internetfora gespeculeerd over de vraag hoe lang Van der G. in leven zal blijven als hij is vrijgekomen. 'Niet valt uit te sluiten dat door dergelijke berichtgeving een eenling of een groepering wordt aangezet tot het plegen van geweld', stelt hij tegenover de RSJ. De vriendin van Van der G. zou via e-mail al bedreigingen hebben ontvangen.


Ondanks de zorgen over zijn veiligheid tekende Van der G. protest aan tegen de beslissing van de gevangenisdirecteur. Een klachtencommissie gaf hem gelijk, maar liet al dan niet per ongeluk na de beslissing nietig te verklaren. Wel kreeg Van der G. een tegemoetkoming van 50 euro.


De RSJ onderkent in zijn uitspraak dat de kans op maatschappelijke onrust groot is als Van der G. proefverlof krijgt, maar vindt dat die mogelijke onrust niet opweegt tegen zijn noodzakelijke resocialisatie. 'Van het Openbaar Ministerie en de politie mag worden verwacht dat deze niet volstaan met een zorgvuldige analyse van dergelijke risico's, maar ook een strategie ontwikkelen om deze beheersbaar te maken.'


Staatssecretaris Teeven zit met de kwestie in zijn maag. Hij benadrukte woensdag dat de uitspraak van de raad 'nadrukkelijk niet' betekent dat Van der G. nu ook echt verlof krijgt. Teeven wil volgende week een beslissing nemen.


De zaak ligt nog altijd politiek gevoelig. VVD, PVV en CDA lieten woensdag weten tegen verlof van Van der G. te zijn. Als Teeven volgende week zijn beslissing heeft genomen, willen de Kamerleden debatteren over de maatschappelijke onrust die wordt verwacht.


Pagina 29: commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden