Ophef over Oostenrijkse skivakantie van Beatrix

De wintersportvakantie van koningin Beatrix in Lech heeft geleid tot een politieke controverse in binnen- en buitenland. De Oostenrijkse media grepen dit weekeinde het bezoek aan als legitimatie voor de nieuwe omstreden regering, waarin de extreemrechtse FP & Ouml; zitting heeft....

Oostenrijkse media beschouwen Nederland dankzij de komst van Beatrix als uitzondering in de Europese Unie. De vorstin is het eerste buitenlandse staatshoofd dat het land bezoekt sinds de internationale opwinding over de regeringsmacht voor extreemrechts. De landelijk verschijnende Kleine Zeitung publiceerde in haar zondagseditie een foto van Beatrix' aankomst in Lech, terwijl ze een bos bloemen in ontvangst neemt. 'De koningin kwam ondanks de boycot', staat er.

De krant besluit een artikel over de harde opstelling van België met: 'Maar er komen ook telefonische solidariteitsbetuigingen binnen. Ook de Nederlandse koningin Beatrix heeft maling aan de protesten: ze arriveerde in Lech voor haar wintervakantie.'

De regionale krant Vorarlberg Nachrichten doet ook dankbaar verslag. Beatrix bezoekt Oostenrijk 'ondanks internationale protesten tegen de regering van ÖVP en FP & Ouml;', heet het. De lezers worden getrakteerd op details als de verblijfplaats (hotel Post), duur (twee weken), het gezelschap (twee vriendinnen) en het jubileumjaar: de vorstin is voor de 35ste keer in Lech, schrijft de krant. Het Oostenrijkse tv-journaal liet zaterdagavond al uitgebreide beelden zien van de aankomst van Beatrix.

De EU-sancties als protest tegen het opnemen van de FP & Ouml; in de regering traden vrijdag in werking, een dag voor de aankomst van Beatrix. 'Het is niet fraai', zegt GroenLinks-fractievoorzitter P. Rosenmöller, 'binnen 24 uur melden de Oostenrijkers vol trots dat er een staatshoofd op bezoek is. Ik vind dat hier een taxatiefout is gemaakt. Vanuit de EU is het geen business as usual maar voor ons staatshoofd is het wel holidays as usual.'

Ook SP-leider J. Marijnissen vindt dat er sprake is van een inschattingsfout. 'Dit maakt de koningin tot een controversieel iemand. Het is wel een beetje naïef van premier Kok.' Vorige week zei Kok dat de skivakantie als een priveïbezoek moest worden beschouwd. CDA-Kamerlid H. Hillen waarschuwt de Oostenrijkers: 'Als ze de koningin voor eeuwig kwijt willen raken, moeten ze haar intensief blijven volgen.' De woordvoerder van de koningin E. Brouwers noemt het 'buitengewoon jammer' dat het bezoek 'door anderen in politiek vaarwater wordt getrokken'.

De Israëlische parlementsvoorzitter A. Burg sprak in het zondagavond NOS-journaal van 'een vergissing' van Beatrix. 'Als ik koningin was, was ik niet naar Oostenrijk gegaan.' Daarop verwees hij misprijzend naar 'mensen die plezier in Oostenrijk belangrijker vinden dan stellingname tegen deze verschrikkelijke ideologie, vreemdelingenhaat en het kwade'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden