Ophef over digitale videorecorder is 'groeistuip'

Jan Oosterveld heeft pas nog een platenspeler gekocht. Zo'n ding met een arm en een naald. En als hij nu een video-recorder nodig had, kocht hij 'm even goed....

HENK BLANKEN

Van onze verslaggever

Henk Blanken

BRUSSEL

Oosterveld relativeert de hectische toestanden ('dat zijn groeistuipen') waarmee de industrie warm loopt voor de digitale video disk, een cd-achtig schijfje dat meer film kan bevatten, betere muziek, maar ook software voor computers. Met de dvd gaat een branche met een omzet van 25 tot 50 miljard gulden een digitaal tijdperk in. Maar veel minder schoksgewijs dan wordt gedacht. Alle opwinding, zegt Oosterveld, 'zijn we over twee jaar weer vergeten'.

Philips zal zelf waarschijnlijk pas begin volgend jaar met een dvd-speler op de markt komen, maar andere fabrikanten, onder wie Toshiba, willen dat hun speler nog dit najaar in Japan en de Verenigde Staten in de winkel ligt. Die haast dwong Philips en Sony - de uitvinders van de oorspronkelijke cd - onlangs tot een breuk met de andere acht bedrijven in het dvd-consortium, dat zo veel mogelijk samen optrekt.

Oosterveld, maandag in Brussel voor de Europese bijeenkomst van fabrikanten die ook dvd's en aanverwante apparatuur willen maken, bevestigt dat de breuk gelijmd is. De tien consortium-leden konden het niet eens worden over het gezamenlijk uitgeven van licenties op hun dvd-techniek. Philips en Sony besloten toen dat maar alleen te doen. Anders zouden zij ervan beticht kunnen worden dat zij de markt te lang afschermen.

Inmiddels hebben bijna alle andere consortium-leden, met voorop Matsushita en Toshiba - die vonden dat hun technologische inbreng werd onderbetaald - eieren voor hun geld gekozen. Philips mag namens hen licenties uitgeven en royalties verdelen. Alleen het Franse Thomson gaat zijn eigen, eenzame weg, maar dat noemt Oosterveld 'niet opmerkelijk'. 'Dat deden ze ook al bij de cd.'

Philips en Sony kijken ondertussen de kat uit de boom. Hun afwachtende houding wordt mede veroorzaakt door de nog onopgeloste kwestie van de auteursrechten. Die is voor de dvd een veel grotere bottleneck dan het royalties-gesputter. Want in een digitaal tijdperk kunnen per definitie perfecte kopieën worden gemaakt van alles wat de media-industrie voortbrengt, van de film Casablanca via een Stones-song tot aan het pc-schietspelletje Quake.

Hollywood vindt dat angstaanjagend. De video-recorder bezorgde de filmindustrie miljarden aan inkomsten uit verhuur, een markt die de afgelopen vijf jaar weer met de helft slonk door de opkomst van commerciële televisie en doordat de verhuurbranche niet wist te ontsnappen aan een wat kleverig imago. Het verlies werd echter ruimschoots gecompenseerd doordat consumenten ineens films gingen kopen, in Europa vorig jaar samen voor 2,3 miljard dollar. The Lion King was in Spanje populairder dan Julio Iglesias.

De Amerikaanse mediareus Time Warner - lid van het consortium - verwacht dat de dvd nieuwe groei biedt, en een antwoord op de groeiende macht van tv-baronnen als Kirch en Murdoch. Maar het concern vreest ook de perfecte piraterij. Als eerste exponent van Hollywood steunt Time Warner nu een voorstel van het consortium - naar een idee van Matsushita - om de 'inhoud' van een dvd-schijfje zodanig te versleutelen dat illegaal kopiëren een stuk moeilijker wordt. Maar niet onmogelijk, bevestigt Lewis Ostraver van Time Warner Home Video.

'Het systeem zal best gekraakt worden door studenten met te veel vrije tijd en toegang tot grote computers. Maar we geven onze rechten en die van de auteurs niet zo maar weg', zegt Ostraver. En ook Philips' Oosterveld zegt dat 'elk systeem dat we maar kunnen bedenken door hackers zal worden gekraakt'. Dat maakt het volgens hem, en volgens de filmstudio's in de VS, noodzakelijk dat de beveiliging van dvd's weer wordt beschermd door wetgeving.

Daar wringt nu de schoen. Want de computer-industrie voelt niets voor zo'n wet, maar moet wel meedoen omdat een dvd-film ook op een pc moet worden afgespeeld. Oosterveld: 'De pc-industrie hecht minder belang aan beveiliging dan Hollywood. Dat is begrijpelijk: je maakt één keer een film, maar als software vandaag uitkomt, is die morgen weer verouderd. De computerindustrie ziet wetgeving als inmenging. Ze vinden alles prima zolang ze een pc mogen maken zoals zij dat willen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden