Ophef over afwijzen traplift voor 90-jarige

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de aanvraag van een 90-jarige inwoner voor een traplift in diens woning afgewezen omdat hij 'had kunnen voorzien dat traplopen steeds moeilijker zou gaan worden'. De afwijzingsbrief, die door seniorenorganisatie Unie KBO openbaar is gemaakt, heeft vrijdag geleid tot tal van boze en verontwaardigde reacties in de sociale media.

Een traplift. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een traplift.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De hoogbejaarde man vroeg de traplift in januari aan. Onlangs ontving hij de afwijzing. Unie KBO is vooral ook verontwaardigd over de bureaucratische botheid van de brief, waarin het besluit wordt toegelicht.

'U bent op hoge leeftijd (90 jaar) en u bent al langdurig bekend met problemen in de bloeddoorstroming en een verminderde spierkracht in de benen', aldus de gemeente. 'Voorts woont u al 20 jaar in de huidige woning met trap. U had kunnen voorzien dat het traplopen steeds moeilijker zou gaan worden en had hiermee rekening kunnen houden. Zo had u in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen. In uw situatie stellen wij vast dat de noodzaak tot de traplift redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden.'

Na de verontwaardigde reacties van Unie KBO en anderen kwam de gemeente vrijdag met een korte verklaring. 'Wij kijken in gesprekken met onze inwoners samen naar maatwerk en oplossingen als ondersteuning nodig is', aldus de officiële reactie. 'In het geval van deze meneer is de situatie in zijn huidige woning, ook mét traplift en eerdere verstrekkingen die zijn gedaan, inmiddels verre van ideaal. Hierover zijn al meerdere gesprekken gevoerd. Wij zullen opnieuw met meneer hierover in gesprek gaan.' Op de inhoud van de afwijzingsbrief wil de gemeente verder niet ingaan.

Moeizame transitie

De casus staat niet op zichzelf. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat ook een 78-jarige inwoonster van Alphen aan den Rijn een soortgelijke afwijzingsbrief heeft gekregen. Zij woont al meer dan dertig jaar in hetzelfde huis, maar kan als gevolg van heup- en hartproblemen moeilijk meer de trap op en af.

'Mijn schoonmoeder had dus vijftien jaar geleden moeten bedenken dat ze misschien al deze fysieke problemen zou krijgen en moeten verhuizen', schampert Edwin van Breugel, die de aanvraag voor de traplift eerder dit jaar indiende. Volgens hem was de adviseur van de gemeente positief, maar hebben de 'toetsers' er een streep door gehaald.

Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie in Nederland, noemt deze voorbeelden illustratief voor de uiterst moeizame transitie van zorgtaken naar gemeenten. Op het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg zijn daarover de afgelopen maanden ruim 2.200 meldingen binnengekomen. De meeste zijn negatief.

Alsnog een lift
Volgens de Telegraaf krijgt de hoogbejaarde Alphenaar ondanks de gemeentelijke afwijzing binnenkort toch zijn traplift. Een trapliftenfabrikant uit Bergambacht was gegrepen door het nieuws en biedt de man nu aan gratis een traplift in zijn huis te installeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden