Ophef om tv-interview met zoon Italiaanse maffiabaas

Is de Italiaanse staatszender RAI 'de huiskamer van de maffia' geworden? Die harde beschuldiging klinkt in Italië na de omstreden tv-uitzending waarin Giuseppe 'Salvo' Riina, de jongste zoon van Totò Riina, de beruchte baas der bazen van de Siciliaanse maffia, uitgebreid zijn verhaal mocht doen.

Presentator Bruno Vespa kondigt het interview aan met Giuseppe 'Salvo'Riina, de zoon van de beruchte baas der bazen Totò Riina van de maffia.Beeld Still RAI

'Voor het eerst kunnen we ontdekken hoe een echte maffiafamilie is en leeft. We willen dat verhaal vertellen. Daarom hebben wij dit gesprek', verklaarde presentator Bruno Vespa ter introductie van het vraaggesprek met 'Salvo' Riina, die zelf bijna negen jaar achter de tralies zat voor zijn lidmaatschap aan de Cosa Nostra en voor afpersing.

Op dat moment was er in Italië al een storm van protest opgelaaid tegen de uitzending van het interview met Riina in het programma Porta a Porta. Anti-maffia-organisaties, familie van slachtoffers, de Italiaanse persvereniging en partijleden van premier Matteo Renzi spraken er schande van dat een podium werd geboden aan de maffiose zoon van de beruchte baas van de clan der Corleonesi.

Rosy Bindi, hoofd van de parlementaire commissie tegen de maffia, beschuldigde de RAI van 'negationisme van de maffia'. Fijntjes werd er op gewezen dat de staatsomroep afgelopen september ook al de dochter en neef van de Romeinse maffiabaas Vittorio Casamonica te gast had. Casamonica had enkele weken ervoor een pompeuze uitvaart gekregen met onder meer de muziek van The Godfather, een met goud bezette lijkwagen en een helikopter van waaruit rozenblaadjes werden uitgestrooid.

'Ik hou van mijn vader'

Maar waar Casamonica vooral een lokale crimineel was, geldt Toto Riina als een van de beruchtste misdadigers van Italië. 'La Belva' ('Het Beest') zit dertienmaal levenslang uit voor onder meer de beruchte moorden op de anti-maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino begin jaren negentig. Tijdens de uitzending werd zoon Salvo geconfronteerd met de beelden van de enorme kraters die de autobommen destijds achterlieten. 'Ik kan mij deze beelden herinneren. Ik weet nog dat ik thuiskwam en mijn vader zwijgend naar de speciale journaaluitzending zat te kijken.'

Het was een van de vele inkijkjes die Salvo Riina gaf in zijn jeugd. Toen presentator Vespa de vele veroordelingen voor Riina opmerkte, was Salvo resoluut: 'Ik hou van mijn vader. Het is niet aan mij om hem of de daden die hem worden toegeschreven te veroordelen. Dat heeft de Italiaanse staat gedaan.'

Nergens klonk bij Salvo berouw. Zoals dat ook niet doorklinkt in zijn boek Riina Family life, dat sinds donderdag in de Italiaanse boekhandels te koop is. Het zou zomaar een bestseller kunnen worden, want het laatste woord over het omstreden interview is nog niet gesproken. De RAI-leiding is al ontboden voor een stevig gesprek met de parlementaire commissie tegen de maffia. In de Italiaanse media woedt het debat tussen voor en tegenstanders van het interview met Salvo Riina stevig door.

'Mooie primeur'

Daarbij is presentator Giovanni Minoli van het bekende actualiteitenprogramma Mix24 tamelijk gedecideerd: 'Als Massimo Ciancimino (de zoon van de beruchte maffioso Vito Ciancimino die in de jaren zeventig burgemeester was van Palermo) al jaren de held van talloze tv-programma's en krantenartikelen mag zijn en Sean Penn ook Joaquin 'El Chapo' Guzmán kan interviewen, dan is een tv-interview met de zoon van Riina gewoon een mooie primeur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden