Ophef in Leiden over komst veroordeelde zwemleraar

 Het nieuws dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. sinds enkele dagen in Leiden woont, heeft het afgelopen weekeinde beroering gewekt. Een paar honderd mensen demonstreerden zondag voor de flat van de voormalige zwemleraar en riepen onder meer: 'Pedo weg, pedo weg.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

LEIDEN - Burgemeester Henri Lenferink probeerde de gemoederen te bedaren door de demonstranten uit te leggen waarom hij heeft toegestaan dat Benno L. voor ruim een jaar in Leiden mag wonen. Diezelfde uitleg gaf hij ook in een brief die zondag aan alle buurtbewoners is verstuurd.

'Het vinden van een woon- en verblijfplaats voor zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten, is niet eenvoudig', aldus Lenferink. 'In Nederland is het maatschappelijk klimaat uitermate lastig. Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen, zouden we met een onoplosbaar probleem zitten.'

Lenferink (PvdA) vindt dat niet acceptabel. 'Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren aan de oplossing van dit vraagstuk.' Hij heeft de buurt bewust niet vooraf geïnformeerd over de komst van L., omdat 'er een taboe rust op het huisvesten van zedendelinquenten'. Door omwonenden niet vooraf te informeren wilde hij 'in alle rust ervaring opdoen en kijken hoe de situatie verloopt'.

Die rust werd hem niet gegund. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Benno L. onderdak had gevonden in 'een Leidse seniorenflat'. In de sociale media volgden heftige reacties. Op Facebook werd de pagina 'Benno L. moet weg uit Leiden' aangemaakt'. Ook werden acties aangekondigd en bedreigingen geuit.

Na het gesprek met de demonstranten zondag zei Lenferink na te denken over de ontstane situatie en in overleg te treden met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Reclassering Nederland, dat veel moeite heeft moeten doen om een verblijfplaats voor L. te vinden, noemt het 'klasse' dat burgemeester Lenferink het heeft aangedurfd hem in zijn stad toe te laten. 'Hij durft zijn nek uit te steken en neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid', aldus een woordvoerder.

Ook advocaat Pieter van der Kruijs, die al eerder de heksenjacht op zijn cliënt heeft veroordeeld, juicht de moed van de Leidse burgemeester toe. Hij pleit voor het instellen van 'een aanwijscommissie' die gemeenten kan verplichten huisvesting te bieden aan ex-zedendelinquenten. 'Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig', aldus Van der Kruijs. 'Hij is een angstige man. Hij kan nog geen snee brood gaan kopen.'

L. wil naar Duitsland verhuizen, maar mag dat nog niet omdat hij 'op voorwaarden' vrij is. Over ruim een jaar kan hij vertrekken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden