Ophef in Italië over Simona’s-deal

De Italiaanse regering is ernstig in verlegenheid gebracht doordat de Amerikaanse regering vorig jaar onkundig zou zijn gehouden van een deal rond de vrijlating van twee Italiaanse hulpverleensters in Irak....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

De buitengewoon commissaris van het Italiaanse Rode Kruis, Maurizio Scelli, had vorige week gezegd dat als contraprestatie voor de vrijlating van ‘de twee Simona’s’ onder meer betaald is met medische verzorging voor Iraakse terroristen. Die vergoeding-in-natura was tot nu geheim gebleven en het bekend worden ervan heeft onder Italiaanse politici pertinente vragen opgeroepen.

De bal kwam aan het rollen toen Scelli in een interview met het dagblad La Stampa onthulde dat in ruil voor de vrijlating van de twee Simona’s vier gewonde Iraakse terroristen door de Italianen zijn verpleegd en medisch verzorgd. Het zou daarbij gegaan zijn om ‘Iraakse vrijheidsstrijders’ die werden gezocht door de Amerikanen. Van de actie zou wel de Italiaanse regering op de hoogte zijn geweest, maar die zou daarover tegenover de Amerikaanse regering hebben gezwegen. Ook Scelli zou de opdracht hebben gekregen zijn mond te houden.

In het interview doet Scelli de ware toedracht uit de doeken. De beide Simona’s, de twee in Irak werkzame Italiaanse vrijwilligsters Simona Pari en Simona Toretti, waren op 23 september verleden jaar al bijna drie weken in handen van hun ontvoerders, toen er een ultimatum inzake hun lot verliep. Terwijl op het internet berichten over hun executie verschenen, kreeg Scelli, die namens het Italiaanse Rode Kruis in Irak over hun bevrijding onderhandelde, contact met hen. Het Italiaanse kabinet gaf hem vervolgens volmacht alles in het werk te stellen de beide jonge vrouwen veilig in Italië te laten terugkeren.

‘Niemand mag ervan weten’, zou hem namens de regering op het hart zijn gedrukt, ‘bovenal de Amerikanen niet.’ De Irakezen verzochten om verzorging van vier van hun bij acties tegen de Amerikanen gewond geraakte manschappen. ‘De operatie was niet gemakkelijk’, vertelt Scelli in het vraaggesprek. ‘We moesten de gewonden binnen krijgen zonder dat de Amerikanen het merkten. Buiten het ziekenhuis waren echter twee Amerikaanse controleposten. We hebben ze in een ambulance en een jeep verborgen binnengebracht.’

Officieel wenste de Italiaanse regering dit weekeinde geen commentaar te geven, omdat het een staatsgeheim zou betreffen. Premier Berlusconi liet afgemeten weten dat Scelli, op grond van zijn loslippigheid, als ‘ofwel onnozel, ofwel volslagen onverantwoordelijk’ beschouwd moet worden. De Amerikaanse instanties die door Italiaanse journalisten om een reactie werden gevraagd huldigden zich in ijzig stilzwijgen. Achter de schermen zou de regering-Berlusconi echter bits om opheldering zijn gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden