Opgetilde schaats leidt tot ontijdige ereronde

SOTSJI - De duizelingwekkend kleine verschillen tussen olympisch kampioen Michel Mulder en zijn belager Jan Smeekens leidden maandagavond tot een ontijdige ereronde voor de uiteindelijke nummer twee en een winnaar die eventjes als verliezer van de dag was aangewezen. Het had allemaal te maken met de twee systemen van tijdwaarneming in de Adler Arena.

Er is een officieuze, voorlopige tijd die de tv-kijkers en het stadionpubliek te zien krijgen. Die wordt gevolgd door een officiële tijd die geregeld wordt gecorrigeerd. In het geval van Michel Mulder ging hij in zijn tweede 500 meter terug van 34,71 naar 34,67 - om precies te zijn 34,678.

Die officiële tijd wordt gebaseerd op de fotofinish. Op de finish, bovenop de rode zuiltjes, staat een highspeedcamera geposteerd die de punt van de eerste schaats als leidend hanteert. Voor het zo ver is, komt er echter een tijd van het doorbreken van de straal van de fotocel. Die is niet altijd zuiver en geldt als voorlopig.

In het geval van Michel Mulder bleek maandag diens finish niet goed geregistreerd. Tron Espeli, technisch gedelegeerde van de Internationale Schaats Unie (ISU), legde later op de avond uit dat hij bij de finish zijn eerste schaats lichtjes opgetild heeft, waardoor de fotocel zijn tweede schaats als het finishende ijzer registreerde. Espeli: 'Dat is binnen 20 seconden gecorrigeerd. Zo gaat dat altijd.'

Het terugbrengen van een tijd met 0,04 komt niet al te vaak voor. Het staat voor 64 centimeter bij een sprinter die op volle snelheid over de finish komt. Er is niets vreemds aan die procedure.

De grote verwarring kwam, omdat door de bedieners van het scorebord voor de slotrace van Smeekens een doeltijd van 34,72 was neergezet. Het was de 'time to beat'. Als hij die tijd zou rijden, zou hij kampioen worden. 'Dat wordt gedaan om het publiek te bedienen', aldus de Noor. Smeekens reed 34,72 en op het scorebord verscheen voor zijn naam een gele '1'. 'Daar ging het mis.

'Er was toen sprake van een gelijke tijd', vertelde Espeli. In die 'tie' werd Smeekens als kampioen aangeduid. Volgens hem stond er voor de naam van Mulder ook een '1'. Dat was volgens vele waarnemers in het stadion een '2'.

Systeemfout

De technisch gedelegeerde kon niet uitleggen hoe het kon dat Mulders totaaltijd in honderdsten (69,30, ofwel 34,63 plus 34,67) lager werd geklasseerd dan de 69,31 (34,59 plus 34,72) van Smeekens. Het lijkt op een flinke systeemfout.

De tijd van Smeekens werd na de eerste melding van het scorebord niet meer veranderd. Fotocel en fotofinish waren het eens. Na de berekening in duizendsten van seconden kwam er een nog royaler verschil uit: 69,312 voor Mulder om 69,324 voor Smeekens.

De verwarring na afloop kan deels te maken hebben met de andere bemanning van de tijdwaarneming. Normaliter is het de verantwoordelijkheid van het Nederlandse SCG van Arend Tolner, in Sotsji doet Swiss Timing het.

In de geschiedenis van de Olympische Winterspelen was het verschil tussen de nummers 1 en 2 nog nooit zo klein als maandag tussen Mulder en Smeekens.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden