Opgestapte Israëlische Defensieminister: regering overgenomen door 'extremisten'

Moshe Yaalon, de Israëlische minister van Defensie die vrijdag zijn ontslag aankondigde, zegt dat de regeringspartij van premier Netanyahu wordt overgenomen door 'extremisten en andere gevaarlijke elementen'.

Moshe Yaalon. Beeld afp
Moshe Yaalon.Beeld afp

Israël is een gezonde maatschappij met 'een gezonde meerderheid' die tolerant is ten opzichte van minderheden en streeft naar een liberale en democratische samenleving, liet Yaalon weten in een verklaring.

Eerder kondigde Yaalon al op Twitter aan 'het vertrouwen in de premier kwijt te zijn'. 'Ik heb de premier geïnformeerd dat ik mijn ontslag aan het kabinet en parlement aanbied na zijn gedrag en recente ontwikkelingen', schrijft hij. Yaalon kondigt ook aan een 'pauze' te willen als politicus.

Netanyahu liet eerder deze week weten Yaalon te willen vervangen door de ultranationalistische havik Avigdor Lieberman. Door de partij van Lieberman zo aan zich te binden wil de premier het draagvlak voor zijn kabinet in de Knesset vergroten.

Lieberman is de leider van Jisrael Beeténoe, een rechts-nationalistische politieke partij. Tussen 2009 en mei 2015 diende hij als minister van Buitenlandse Zaken. Lieberman, die vroeger als uitsmijter bij een Moldavische nachtclub werkte, staat bekend als een vertegenwoordiger van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Hij is voorstander van het transporteren van Israëlische Arabieren naar Palestijnse territoria. Ook is hij voor het ontmantelen van de Palestijnse Autoriteit en de introductie van de doodstraf voor terroristen.

Avigdor Lieberman, die naar voren is geschoven als de nieuwe minister van Defensie. Beeld ap
Avigdor Lieberman, die naar voren is geschoven als de nieuwe minister van Defensie.Beeld ap

Nieuw kabinet

In maart won de Likudpartij van Netanyahu, tot verrassing van vriend en vijand, een kwart van de 120 zetels in de Knesset. Hij maakte direct duidelijk 'over rechts' te willen regeren.

Begin deze maand wist Netanyahu op de valreep een rechts-religieus kabinet te formeren. Daarin is een machtige rol weggelegd voor de rechtse houwdegen Naftali Bennett, voorstander van annexatie van de Westoever. Bennett zet de boel op scherp: hij is tegen een Palestijnse staat en voor verdere uitbreiding van de Joodse nederzettingen in bezet gebied.

Relatie met VS

Door de recente ontwikkelingen dreigt Netanyahu de buitenwereld verder van zich te vervreemden door radicale krachten van binnenuit.

Netanyahu had het al verbruid bij de regering-Obama. Die zag met lede ogen aan hoe de Israëlische premier in het Amerikaanse Congres fulmineerde tegen een internationaal nucleair akkoord met Iran. Herhaalde oproepen vanuit Washington en Brussel om de bouw van nederzettingen een halt toe te roepen, werden door Netanyahu genegeerd. Obama gruwde toen Netanyahu daags voor de verkiezingen zei geen heil te zien in een onafhankelijke Palestijnse staat. Weliswaar zwakte hij die woorden later af, maar de Amerikaanse regering liet weten daarvan niet onder de indruk te zijn.

Als het nieuwe kabinet-Netanyahu de harde lijn van Bennett volgt, komt het niet meer goed tussen de Israëlische premier en het Amerikaanse staatshoofd. Regeringsfunctionarissen in Washington zinspeelden er al op dat Israël, anders dan in het verleden, niet per se verzekerd is van Amerikaanse steun binnen de Verenigde Naties. In Europa zal de roep toenemen om Palestina te erkennen, zoals EU-lidstaat Zweden vorig jaar deed.

Netanyaho en Yaalon. Beeld ap
Netanyaho en Yaalon.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden