Opgesloten in de boekwinkel: droom van elke bibliofiel

Een onoplettende toerist stond in Londen aan de basis van iets wat zomaar een nieuwe traditie kan worden: slapen in een boekwinkel.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld anp
Beeld anp

Het was net The Breakfast Club of The Terminal, maar dit keer was de locatie geen school of luchthaven maar een boekwinkel. Negentien mannen en vrouwen hebben onlangs een nacht doorgebracht in een Londens filiaal van Waterstones. De een bladerde urenlang door vegetarische kookboeken, een ander pakte een Russische klassieker en een derde maakte een lange wandeling langs de boekenplanken. Alle gasten waren gekleed in pyjama en vielen pas tegen het ochtendgloren in slaap.

Het initiatief van Waterstones heeft een merkwaardige voorgeschiedenis. Op een vrijdagavond in oktober was de Amerikaanse toerist David Willis per ongeluk opgesloten in het filiaal aan Trafalgar Square. De Texaan was zo druk aan het zoeken naar een boek dat hij niet doorhad dat het personeel al weg was. Bij zijn pogingen om de deur te openen had Willis het alarm doen afgaan, maar niemand bleek te zijn gealarmeerd. Een belletje naar de politie haalde evenmin iets uit. Uiteindelijk besloot hij zijn lot kenbaar te maken op Twitter en Instagram.

Hij kreeg leesadviezen (Set in darkness van Ian Rankin en Reis naar het einde van de nacht van L.F. Celine) en iemand verzocht hem alle bijbels naar de afdeling fictie over te brengen. Uiteindelijk kwam er een geattendeerde beveiliger langs die een einde maakte aan wat de droom van elke bibliofiel moet zijn. Enkele uren later zat Willis aan tafel bij ITV's Good Morning Britain. De filiaalmanager schaamde zich voor het voorval, maar tweets met teksten als 'Ik zou er wat voor overhebben om een nacht opgesloten te zitten in een boekwinkel' brachten hem op een idee.

Boekenwurmen die de leukste antwoorden gaven op de vraag 'Welk boek zou je lezen als je een nacht opgesloten zit in een boekenzaak?' kregen een uitnodiging om een nachtje te komen logeren in het Waterstones-filiaal aan Piccadilly. Uiteindelijk werd niet alleen gelezen en geslapen, maar ook geschaakt en gepraat over boeken. En geluisterd naar een Poirot-lookalike en een Jeeves-vertolker die tot verrassing van de nachtwakers langskwamen om voor te lezen.

De boekwinkelketen overweegt er een traditie van te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden