Nieuws

Opgepakte journalist prijst president Belarus op staatstelevisie

Raman Pratasevitsj, de Belarussische journalist die vorige maand door het regime van zijn land werd opgepakt in een vliegtuig, heeft zich donderdag op de staatstelevisie van zijn land lovend uitgelaten over president Aleksandr Loekasjenko.

Een screenshot van een gesprek in de gevangenis met Pratasevitsj dat woensdagavond is uitgezonden.  Beeld AP
Een screenshot van een gesprek in de gevangenis met Pratasevitsj dat woensdagavond is uitgezonden.Beeld AP

Met een opgezwollen gezicht, waarbij donkere vlekken lijken te zijn weggepoetst met make-up, zegt hij dat de kritiek op Loekasjenko ‘alleen maar pogingen zijn om hem onder druk te zetten’, en dat de president reageert ‘als een man met ballen van staal’. Hij voegt eraan toe dat hij ‘absoluut’ respect heeft voor de man die het land al 27 jaar met stalen hand regeert, en die de protesten tegen zijn regime keihard neerslaat.

Belarus liet eind mei een straaljager opstijgen om een passagiersvliegtuig van Ryan Air te onderscheppen dat onderweg was van Griekenland naar Litouwen. Het toestel werd gedwongen in Minsk te landen omdat er een bom aan boord van het toestel zou zijn. De journalist Raman Pratasevitsj was één van de passagiers, en eenmaal aan de grond, werden hij en zijn vriendin trillend van angst door geheim agenten afgevoerd. Pratasevitsj verbleef in ballingschap en riskeert in Belarus de doodstraf.

Voor de uitzending van het gesprek donderdag, zei de mensenrechtenorganisatie Viasna al dat Pratasevitsj onder dwang, ‘op zijn minst psychologische dwang’, van de Belarussische veiligheidsdiensten moet hebben gesproken, aldus een woordvoerder van Viasna. De Wit-Russische autoriteiten staan bekend om het publiceren van ‘biechtvideo's’ van gearresteerde leden van de oppositie, waarin zij spijt betuigen.

‘Massale onrust’

Pratasevitsj zegt tijdens het gesprek zelf dat hij vrijwillig meewerkt aan het interview omdat hij ‘zijn fouten’ recht wil zetten. De journalist geeft toe dat hij medeverantwoordelijk is voor de ‘massale onrust’ die de demonstraties hebben veroorzaakt, en zegt dat hij er spijt van heeft mensen daartoe te hebben aangezet - uitspraken die volkomen haaks staan op zijn verleden als activist en kritisch journalist. Hij herhaalt het mantra van het regime: Polen en Litouwen hebben belang bij deze protesten, omdat zij het regime dan luidkeels, en met goedkeuring van de rest van het Westen, kunnen veroordelen. De oppositie zou gekenmerkt worden door interne conflicten en vooral uit zijn op geld.

Het is de derde video van sinds Pratasevitsj tien dagen geleden werd opgepakt. Op woensdagavond werd er op de staatstelevisie een video uitgezonden die was opgenomen in de gevangenis. Hierin zei de journalist dat de demonstraties waren uitgedoofd, en dat het zinloos is om ze op dit moment nieuw leven in te blazen. Hij zei ook dat hij erin was geluisd door een medewerker, die hij niet bij naam noemde.

Vorige week gaf Pratasevitsj in een filmpje ook al toe dat hij betrokken was bij de organisatie van de protesten - een misdrijf waarvoor hij kan worden veroordeeld tot 15 jaar strafkolonie. Zijn vader, Dmitry Pratasevitsj, zei na het zien van deze video dat zijn zoon waarschijnlijk is gemarteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden