Opgepakte Jotcha is 'heel gevaarlijke meneer'

Iedere crimineel in Amsterdam heeft wel met hem te maken. De in Bulgarije opgepakte Jotcha heeft een uiterst gewelddadige reputatie....

Dat Jotcha Jocic, in Bulgarije aangehouden op verdenking van de moorden op de Hollandse maffiosi Sam Klepper en Jan Femer, een bijzondere reputatie geniet, bewijzen flarden uit een rechtszitting in Amsterdam op 21 maart vorig jaar. Joegoslaaf Paja M., die zich moest verantwoorden voor het inhuren van gewapende lijfwachten: 'Ik had ze bij me omdat ik vreesde voor een aanslag van Jotcha. Die had al eens eerder geprobeerd me te liquideren.' De rechter: 'Ik heb gehoord dat die Jotcha zo'n honderd moorden heeft gepleegd.' Paja M.: 'Het zijn psychopaten.' De officier van justitie: 'Het is een hele gewelddadige, gevaarlijke meneer, die meneer Jotcha.'

Jocic (39) staat begin jaren negentig bekend als leider van de Joegoslavische maffia in Nederland. Zijn naam duikt op in tientallen strafdossiers. De zogenoemde 'Joego's' hebben dan al een reputatie opgebouwd als betrouwbare uitzendkrachten voor criminele afrekeningen. Van huurlingen werken zij zich op tot topcriminelen. Jotcha wordt eerste man van de criminele Joegoslaven in Amsterdam na de liquidatie van 'Duja' Becirovic in oktober 1990, die onenigheid had gekregen met de misdaadorganisatie van maffiabaas Klaas Bruinsma. In 1991 wordt Bruinsma zelf vermoord. De Nederlander Martin Hoogland wordt veroordeeld als schutter. Jotcha wordt genoemd als opdrachtgever van de aanslag, maar is nooit aangeklaagd.

Hij zit even vast als een arrestatieteam zijn Amsterdamse woning binnenstormt wegens een verdenking van de moord op een Joegoslaaf. Hij schiet twee keer en raakt een agent op de sleutelbos in diens broekzak. Van de moord wordt hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Voor de schietpartij krijgt hij in 1993 drie jaar cel.

Jotcha heeft dan al de wijk kunnen nemen naar het buitenland. De Joegoslaaf zal niet vergeten zijn de Nederlandse belangen te behartigen. In 1992 doet een Amsterdamse notaris aangifte van telefonische bedreiging. Jotcha was het oneens met de verkoop van een pand door Ron Ondunk, een Nederlandse witwasser, zwager van de Joegoslaaf. Ondunk wordt in 1998 vermoord in zijn vastgoedkantoortje; dader onbekend.

In 1993 wordt de directeur van een Ford-garage doodgeschoten op de A2. De moord wordt nooit opgehelderd. De groep van Jotcha blijkt wagens bij de garage te leasen. Een officier van justitie zegt naar aanleiding van de zaak: 'Iedere crimineel in Amsterdam heeft met die man te maken. Of omdat ze samenwerken, of omdat ze nog een appeltje met hem te schillen hebben.'

Ook internationaal is hij actief, blijkt uit het onderzoek naar de Koerdische heroïnehandelaar Huseyin Baybasin. In 1997 belt die naar Jotcha met het kennelijke verzoek een liquidatie voor hem te laten uitvoeren in de Verenigde Staten. Dat blijkt niet mogelijk.

In Misdaadprofielen, een recent boek van criminoloog Frank Bovenkerk, wordt Jotcha beschreven als 'een angstaanjagende Rambo en moordenaar'. Ook zou hij, tot diens gewelddadige dood in januari 2000, protégé en zakenpartner zijn geweest van Zeljko 'Arkan' Raznatovic, de Servische crimineel en oorlogsmisdadiger.

Jotcha is in Nederland onder meer zaken gaan doen met de Egyptische Amsterdammer Magdi Barsoum, stellen bronnen in de opsporing. Een partij drugs op weg naar Barsoum valt in handen van Sam Klepper en John M.

De zakelijke twist blijkt niet vreedzaam te kunnen worden opgelost. Onderhandelaars van de firma Klepper worden vooral na diens dood actief. Tot de onderhandelaars zou ook voormalig Heineken-ontvoerder Willem H. behoren. John M. zou de schuld hebben voldaan, maar geweigerd hebben de boete te voldoen. Hij moet een hoge prijs betalen, maar zou hebben laten terugslaan. Barsoum sterft in de Bloedstraat.

Justitie wil geen uitspraken doen over het bewijs tegen Jotcha. Eén ding is zeker. Vanwege de schietpartij in '91 heeft Jotcha nog 1004 celdagen in Nederland tegoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden