Opgegraven padre Pio oogt nog als nieuw

Van onze correspondent..

ROME Wie niet beter weet, zou denken dat hij hooguit twee dagen geleden is overleden. Het gezicht van padre Pio is nog zo perfect intact dat het moeilijk is voor te stellen dat deze beroemde Italiaanse monnik bijna veertig jaar geleden zijn laatste adem uitblies. Het oog wil ook wat, moet de katholieke kerkleiding hebben gedacht, toen ze besloot om de lichamelijke resten van de heilige kapucijn te exposeren voor het publiek.

De tv-zenders brachten donderdag de hele middag rechtstreekse verslagen vanuit San Giovanni Rotondo, het plaatsje in de hiel van de Italiaanse laars waar padre Pio het grootste deel van zijn leven doorbracht. Zeker 15 duizend pelgrims waren daar naar de Santa Maria delle Grazie-kerk gekomen om bij de opening van de tentoonstelling te kunnen zijn. Tot het einde van de expositie in september 2009 worden zeker 800 duizend bezoekers verwacht.

Padre Pio, die in 1887 als Francesco Forgione in de buurt van Napels ter wereld kwam, is in Italië ongekend populair. Zijn portret (kort grijs haar, borstelige wenkbrauwen, grijs baardje) hangt in duizenden taxi’s, pizzeria’s en kiosken – vooral ten zuiden van Rome. Pio geldt als man van het volk die door de Heer werd uitgekozen om zijn lijdensgeschiedenis te tonen. Op zijn handen en voeten droeg hij stigma’s, de wondtekens van Christus na diens kruisiging – hoewel critici menen dat hij de tekens zelf aanbracht met carbolzuur.

Paus Johannes Paulus II verklaarde padre Pio in 2002 heilig, omdat hij twee mensen van hun ziekte zou hebben genezen. Nu hij bijna vier decennia dood is, achtte de katholieke kerk de tijd rijp voor een tentoonstelling. Pio’s volgelingen kunnen hem nu letterlijk aankijken als ze tot hem bidden. Met dank aan een Brits bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van wassen beelden, en het gelaat van Pio tot in detail reconstrueerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.