Opgegeven 24-7 Spyz kan toch overtuigen

De popwereld had 24-7 Spyz eigenlijk al opgegeven. Na kortstondig succes aan het eind van de jaren tachtig met de albums Harder than you en Gumbo millenium!, was het Newyorkse kwartet het spoor bijster geraakt....

GERT VAN VEEN

24-7 Spyz in de Melkweg in Amsterdam.

De groep is zelf ook tot de conclusie gekomen dat de oorspronkelijke band de beste was. Zanger Peter Fluid (die zichzelf nu 'Forrest' noemt) keerde terug in de gelederen, 24-7 Spyz kon beginnen aan een comeback. Het goed ontvangen album Temporarily disconnected was een eerste stap, die nu wordt gevolgd door een Europese tournee, waarmee definitief een eind aan alle twijfels moet worden gemaakt.

Woensdagavond in de Amsterdamse Melkweg lukte dat in ieder geval heel aardig. 24-7 Spyz maakte indruk, niet alleen door de energieke presentatie, of de power van de band, maar ook door het technische vakmanschap van de vier muzikanten. Ze kunnen rocken als de beste, maar de groep wenste zich niet te beperken tot een bombardement van harde rock en metal. Er was ook plaats voor jazzy passages, funk en broeierige blues-rock, waarin Jimi Hazel zich een gitarist toonde in de traditie van die andere Jimi, wiens beeltenis in een tatoeage zijn boomdikke arm sierde. Zwaargewicht Hazel is een veelzijdig muzikant, die zowel excelleert in heavy metal-riffs als in subtiele jazzy fragmenten, waarin de Spyz een heel ander aspect van hun Newyorkse roots naar voren lieten komen. Muzikaal gezien staan ze niet eens zo ver van Defunkt, met wie ze ook gemeen hebben dat ze platen maken voor het zelfde label: Enemy.

Ook zanger Forrest leek er moeite mee te hebben om zich te beperken tot de hard rock. Hij is een zanger die veel meer kan en wil dan het nakauwen van platte rockcliché's, zoals hij in nummers als Choose me, gezongen met een soepele falset, overtuigend liet horen.

Maar het publiek had het allemaal toch het liefst hard en heftig: steeds als de band even flink loos ging, was het een wilde bedoening in de voorste rijen: een krioelende massa lichamen, waar de onstuitbare stage divers steeds gezellig bovenop doken. Forrest vond het allemaal best, en duikelde af en toe ook de massa in. In de toegift eindigde hij op die manier zelfs op het balkon: op handen gedragen door het publiek, dat zichtbaar blij was met de terugkeer van 24-7 Spyz. Een betere comeback had de groep zich nauwelijks kunnen wensen.

Gert van Veen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden