Opgefokte Murat regelt even een 'pipa'

Murat is de hele ochtend op school. Daar pakt hij in de kantine, dinsdagmiddag kwart over een, een wapen en schiet van nog geen twee meter afstand schuin omhoog en raakt Hans van Wieren in het hoofd....

Van onze verslaggevers Toine Heijmans en Iñaki Oñorbe Genovesi

Er zijn tientallen omstanders die de schietpartij van dichtbij hebben gezien. Murat wordt geflankeerd door twee Turkse vrienden die voor de moord zijn telefoongesprekken hebben gehoord, en hem na zijn vlucht nog hebben gesproken. Uit hun verhalen doemt een eerste reconstructie op. Politie, Openbaar Ministerie, de school noch andere instanties willen die lezing bevestigen of ontkennen. Maar wie de wilde geruchten wegfiltert, komt ver.

Murat (17) dolt dinsdag in de kantine met de meiden. Hij is op en top de 'babbelaar'. Stoned misschien, in elk geval opgefokt. Murat krijgt telefoon, voert geagiteerd gesprekken in het Turks. Volgens twee vrienden die meeluisteren, regelt hij in een volgend gesprek een pipa, zoals een wapen in straattaal heet. Het is een klein zwart ding dat lijkt op een alarmpistool. Het zou hem zijn geleverd door een medeleerling.

Een vriend van de familie, Resul Kaya, die Murat dinsdagavond naar het politiebureau brengt, zegt in het NOS Journaal dat Murat het wapen al langer bij zich draagt. Omdat hij zich bedreigd zou voelen. Maar hoe het precies zit, zegt Murat hem ook niet.

Murat zit in de vierde klas, het laatste jaar vmbo. Hij is blijven zitten in de tweede. Hij heeft een hekel aan meneer Van Wieren, 'een vete', noemen vrienden het zelfs, 'die al twee jaar duurt'. Wanneer hij een keer op een podium in de kantine klimt, spuwt hij er zijn gal: de waarheid over Van Wieren en andere leraren zal hij vertellen. 'Dat Van Wieren hem als pispaal gebruikt.' Murat wordt bij de kladden gepakt en geschorst.

Dat hangt nu ook weer in de lucht. Wegens wangedrag moet hij een week voor de schietpartij al een middag naar huis, aldus directeur Gerard van Miltenburg. Deze woensdagmiddag wordt hij samen met zijn moeder op school verwacht om te praten over de situatie. Murat gedraagt zich 'onrustig', is hem door de school verteld. Dat moet veranderen. Murat gebruikt drugs, zeggen vrienden. 'Hij blowt en slikt xtc.'

In elk geval wordt hij omschreven als een opvliegend type, die de eer van het Terra College onlangs verdedigde in een ruzie met leerlingen van een andere school. 'Hij had snel geen woorden meer.' En: 'Er was een heel grote haat in Murat.' Tegen twee vrienden bluft hij dinsdag: 'Ik neem hem vandaag te pakken, na schooltijd.' En dan volgt dat telefoongesprek.

Meester Van Wieren had gezag, en aanzien. In de lunchpauze hield hij toezicht, zodat er geen rotzooi werd getrapt of sigaretten werden gerookt. Hij was streng. Daar hadden de oudere, Turkse en Marokkaanse jongens soms moeite mee. Werden ze de klas uitgestuurd, dan kwamen ze terecht bij meester Van Wieren. Die ze dan vermanend toesprak. Het schoolgebouw aan de Beresteinlaan heeft zes camera's voor de veiligheid. Vier binnen en twee buiten. Twee staan gericht op de kantine. Maar de beelden worden volgens de leerlingen niet opgenomen. Het hoofd beveiliging, dat ook woensdag orde houdt op school, wil dat bevestigen noch ontkennen.

Murat lost het schot en rent weg. Het pistool gooit hij in de lage bosjes, vlak bij de school. Hij blijft uren uit het zicht van de politie, maar telefoneert wel met een vriend. Hij zit bij een 'neef', zegt die, en denkt erover te vluchten naar Turkije. Maar iemand haalt hem over zich bij het politiebureau te melden.

Murat is geen voogd toegewezen, meldt het Bureau Jeugdzorg in Den Haag. De Turkse familie is onbekend bij de Kinderbescherming. Zijn vader zou in de gevangenis zitten. In elk geval was Murat een jongen met problemen, zegt Kaya op televisie. En heeft hij nu grote spijt van zijn daad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden