OPG biedt op Belgen en koopt Ahold-apotheken

OPG, de grootste Nederlandse geneesmiddelengroothandel, heeft een eerste, bescheiden, stap gezet op de weg naar internationale expansie. De apothekerscoöperatie wil ongeveer 35 miljoen op tafel leggen voor de Belgische medicijnengroothandel Laboratoria Flandria, in Zwijngaarde bij Gent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De eerste overname van OPG sinds de beursgang in 1992 heeft lang op zich laten wachten. De groothandel en producent van medicijnen was tot voor enkele jaren geheel in handen van Nederlandse apothekers. Ruim twee jaar geleden ging OPG naar de beurs om een nieuwe kapitaalbron aan te boren voor overnames in het buitenland. Deze strategie had echter tot nu toe nog geen enkele vrucht afgeworpen.

'Het zijn ook niet zulke eenvoudige processen', zegt woordvoerder drs H. Suykerbuyk van OPG. Hij wijst erop dat de coöperatieve structuur van OPG een hinderpaal vormt voor overnames van andere bedrijven. De medicijnengroothandel is ondanks de beursgang nog steeds voor tweederde in handen van apothekers. De overname van Laboratoria Flandria ziet OPG zelf ook nog maar als een eerste stap. Het is nog steeds de bedoeling overnames van '100 miljoen gulden of meer' in het buitenland te plegen.

De financiële kracht van OPG is daarvoor ruim voldoende. Het eigen vermogen bedraagt rond een half miljard gulden. In het vorige boekjaar, dat loopt van 1 mei tot eind april, kwam de winst uit op ruim 60 miljoen gulden. Over de eerste zes maanden van het lopende boekjaar steeg de winst van 30,9 naar 32,2 miljoen.

OPG heeft met het bestuur en het management van Laboratoria Flandria in principe overeenstemming bereikt over een overname. De Nederlandse groothandel wil tussen de 520 en 888 miljoen frank (28 tot 48 miljoen gulden) betalen voor Flandria. OPG betaalt de overname gedeeltelijk in contanten en gedeeltelijk in inleggelden OPG. Daardoor zouden Belgische apothekers lid worden van de Nederlandse coöperatie, die nagenoeg alle Nederlandse apothekers bedient.

Details kan OPG nog niet verstrekken omdat het bod eerst moet worden getoetst door de Belgische commissie voor het bank- en financiewezen. Die commissie bekijkt alleen of het bod duidelijk genoeg is en komt binnen vier weken met een oordeel. Tot die tijd mag OPG geen mededelingen doen over de inhoud van het biedingsbericht. De toetsing van de commissie is volgens de Belgische wet vereist als bij het bod meer dan 50 'vennoten' betrokken zijn. In het geval van Flandria gaat het daarbij om leden, want de Belgische onderneming is, zegt Suykerbuyk, 'een klassieke coöperatie'.

Flandria bedient achthonderd apothekers en heeft daarmee een marktaandeel van 40 procent in Oost-Vlaanderen. Landelijk gezien komt dit overeen met een marktaandeel van ongeveer 8 procent. België kent geen echte leider op de groothandelsmarkt voor medicijnen. OPG is sinds halverwege vorig jaar op bescheiden schaal zelf in België actief met de verkoop van generieke merkloze medicijnen.

Flandria heeft uitsluitend een medicijnengroothandel. OPG produceert zelf ook goedkope, merkloze medicijnen en is bovendien actief op het gebied van de handel in grondstoffen, merkmedicijnen en hulpmiddelen.

Naast het bod op Flandria breidt OPG ook uit op de Nederlandse markt. De groothandel koopt van Ahold acht apotheken, verspreid over het hele land, met een gezamenlijke omzet van 25 miljoen gulden. De apotheken maakten deel uit van Pragmacare, een Ahold-dochter in Velp die zich bezig houdt met farmaceutische groothandel. Ahold ziet geen brood meer in de apotheken nu wijzigingen van het systeem van de geneesmiddelenvoorziening en de wet uitblijven. Daardoor is de opbouw van een winstgevend, grootschalig distributiebedrijf voor geneesmiddelen onmogelijk, meent Ahold.

Ahold stortte zich in 1988 op de geneesmiddelenmarkt vooruitlopend op de de mogelijkheid dat supermarkten medicijnen op recept mochten verstrekken. De onderneming dacht met succes te kunnen inspelen op de stemming onder politici die de forse winsten in de geneesmiddelenvoorziening aan banden wilden leggen. Met het opzetten van een eigen groothandel (Pragmacare) en apotheken dacht Ahold een bres te kunnen slaan in de gevestigde orde van apotheken en groothandels. De KNMP, de belangenvereniging van apothekers, heeft de activiteiten van Ahold altijd bestreden.

OPG krijgt met de acht apotheken van Ahold voor het eerst apotheken in eigendom. De 'achterban' van de groothandel bestaat uitsluitend uit zelfstandige apothekers. 'OPG wil experimenteren met een verdere integratie tussen de groothandel en de apotheek', legt Suykerbuyk uit. 'We willen zien in hoeverre dat synergie oplevert.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden