Operatie Liefde

Het was een klein berichtje, maar het gebaar sprak tot de verbeelding: een man die zijn lichaam verminkt om het leven van zijn eega te redden

Ronald Giphart

NRC Handelsblad bracht het bericht maandag in een opvullertje en de Volkskrant plaatste er alleen iets over op de internetsite. In Duitsland was het daarentegen belangrijk nieuws: de leider van de Sociaaldemocratische Partij, Frank-Walter Steinmeier (54), heeft besloten een nier af te staan aan zijn ernstig zieke vrouw Elke (48). Duitsland kent achtduizend nierpatiënten en een wachttijd van zes jaar voor niertransplantatie. Eergisteren maakte Steinmeier met bibberende stem, zoals is te zien op YouTube, in een persconferentie bekend dat hij dit niet wilde afwachten. Hij zal zes tot acht weken zijn functie neerleggen.
Het was een klein berichtje, maar het gebaar sprak tot de verbeelding: een man die zijn lichaam verminkt om het leven van zijn eega te redden. ‘Wie riskant ist die Nierenspende für Steinmeier eigentlich?’ vroeg een Duitse krant zich onmiddellijk af. ‘Rein theoretisch’ is er wel een zeker risico op complicaties, maar statistisch gezien hoeft Steinmeier zich geen enkele zorgen te maken. Toch maakte deze wetenschap zijn daad niet minder groots, althans in de Duitse media, die de politicus stante pede tot Held en Voorbeeld uitriepen.
Bild Zeitung meldde dat de zogenoemde Doppel-OP gisteren al zou plaatsvinden: in een dubbele operatie zou bij de politicus een gezonde nier worden verwijderd, om deze direct te implanteren in het lichaam van zijn vrouw. Met mijn romantische inborst vroeg ik me af of dit dan ook in dezelfde operatiekamer zou gebeuren: de beide Liebenden naast elkaar op een operatietafel, de bezorgde maar koesterende blik waarmee ze elkaar zouden aankijken voor ze in een zoete slaap worden gebracht.
‘Ganz Deutschland drückt die Daumen!’ schreef Bild, en ook in mijn Utrechtse werkkamer leefde ik met het echtpaar mee. Die Süddeutsche sprak van ‘Ein Herz und eine Niere’, een andere krant had het over ‘Aus Liebe’, een derde kopte: ‘Um seine Elke zu retten’. Bild noemde het mediaspektakel: ‘Operation Liebe’. De politicus en zijn vrouw werden door velen al gerekend tot de grootste paren uit de geschiedenis van de hartstocht: Romeo und Julia, Tristan und Isolde, Dido und Eneas, Gerard und Teigetje, Frank-Walter und Elke.
Ondertussen hadden zich toch ook cynischer stemmen gemeld. Zou het electoraal gezien wellicht ook een niet onaardige stunt kunnen zijn, begonnen sommigen zich af te vragen. Zou de niertransplantatie de politicus stemmenwinst opleveren? Waarom werd de ingreep met zo veel bombarie aangekondigd? Waarom werd de medische doopceel van het echtpaar Steinmeier openbaar gemaakt? Wordt nu iedereen geacht een nier af te staan voor zijn beminde? In de heftige debatten mengden de Duitse Reagierders zich gretig.
‘So etwas macht man selbstverständlich für eine geliebte Ehefrau, gibt aber vorher keine Pressekonferenz!’ vond ene Siggi75 (ik laat het maar even in het Duits, dat niet alleen bij porno, maar ook bij verontwaardiging zo heerlijk authentiek klinkt). Iemand onderschreef dit: ‘Ist es nicht ein Armutszeugnis unserer Gesellschaft, wenn ein solches Handeln so hofiert wird?
Aan het eind van de middag stonden de kampen fel tegenover elkaar. Op internet schreef iemand: ‘Diejenigen, die Steinmeier hier Partei-Propaganda unterstellen, haben sicher selbst die Sch... bis unter die Schädeldecke stehen, oder?’ Sch... onder het schedeldak. Dit was net op het moment dat Joop van den Ende bekendmaakte dat hij een bod overwoog op de musicalrechten. Werktitel: Die Niere der Liebe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden