Operatie Jeltsin toch zwaarder dan verwacht

President Jeltsins hartoperatie is volgens zijn artsen voorspoedig verlopen. Jeltsin kwam gisteravond al weer bij kennis na een zeven uur durende bypassoperatie, die zwaarder bleek dan verwacht....

Van onze correspondent

MOSKOU

Jevgeni Tsjazov, directeur van het Cardiologisch Centrum waar Jeltsin geopereerd werd, zei echter dat de operatie 'beter' was verlopen dan hij verwacht had. De Amerikaanse hartspecialist Debakey, die de ingreep als adviseur bijwoonde, sprak van een 'compleet succes' en voorspelde dat Jeltsin weer gewoon aan de slag zal kunnen.

De operatie, waarbij bloedvaten uit de benen gebruikt worden als 'omleggingen' bij dichtgeklonterde stukken van de aderen naar het hart, begon gisterochtend in alle vroegte en duurde langer dan gebruikelijk. Volgens de leider van het chirurgische team, Renat Aktsjoerin, moesten er 'veel meer' by-passes worden aangelegd dan de drie of vier waarvan aanvankelijk sprake was. Aktsjoerin wilde het precieze aantal echter niet vertellen.

Het feit dat er zoveel by-passes nodig bleken, duidt er volgens westerse artsen op dat de algehele toestand van de bloedvaten slecht is. Dat maakt de kans van complicaties groter. Volgens de artsen valt pas na zo'n 48 uur vast te stellen, hoe Jeltsin zich van de operatie herstelt.

Aktsjoerin, een van de bekendste Russische hartchirurgen en een leerling van Debakey, gaf toe dat de verantwoordelijkheid zwaar op hem had gedrukt. 'Ik probeerde de hele tijd te vergeten dat dit de president van Rusland was en maar te denken dat het een gewone patiet was', zei hij na afloop.

Vlak voor Jeltsin onder het mes ging, tekende hij een decreet waarbij hij de macht tijdelijk overdroeg aan premier Tsjernomyrdin, een primeur in de Russische geschiedenis. Volgens Aktsjoerin zal Jeltsin echter over één of twee dagen voldoende hersteld zijn om de presidentiële bevoegdheden - inclusief het beheer over het 'nucleaire koffertje' met de lanceercodes voor de Russische kernraketten - weer over te nemen van Tsjernomyrdin.

De 65-jarige president nam het besluit een hartoperatie te ondergaan, nadat hij eind juni, vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, geveld was door een lichte hartaanval. Daarop lieten zijn artsen weten dat hij het ofwel heel rustig aan zou moeten doen of zich zou moeten laten opereren.

Terwijl Jeltsin op de operatietafel lag, werd in tal van steden geprotesteerd tegen het financieel-economische beleid van de regering, waardoor miljoenen mensen al maanden geen loon meer hebben gekregen.

De opkomst was echter lager dan de vakbonden hadden verwacht. In Moskou namen slechts zo'n achtduizend betogers deel aan een protestbijeenkomst bij het Rode Plein. De organisatoren hadden op 100 duizend man gerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden