Operatie in 31 duikvluchten

Drie Franse chirurgen hebben woensdagmorgen met succes een mini-operatie uitgevoerd in een vliegtuig, onder gewichtsloosheid...

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Het was de eerste operatie onder condities die in de ruimte heersen. Doel was te oefenen voor spoedoperaties waarmee bemanningen in ruimtestations of in permanente vestigingen op de maan ooit te maken kunnen krijgen. Er hebben zich volgens de leider van het operatieteam, chirurg Dominique Martin van het universiteitsziekenhuis in Bordeaux, geen complicaties voorgedaan.

De ingreep, een verwijdering van een huidtumor onder lokale verdoving bij een vrijwilliger, duurde in totaal elf minuten, opgedeeld in 31 partjes. Er waren 31 duikvluchten voor nodig van ongeveer 22 seconden. Direct na het inzetten van zo’n scherpe parabolische duikvlucht is het in het vliegtuig eventjes bijna gewichtsloos, vergelijkbaar met de nul-g-condities in de ruimte.

Het experiment werd uitgevoerd boven Zuid-Frankrijk, in een speciaal geschikt gemaakte Airbus 300. Op de gebruikte chirurgische instrumenten waren krachtige magneetjes gemonteerd. Scharen en scalpels konden zo aan de metalen operatietafel worden vastgezet zodat ze tniet door het vliegtuig zouden gaan zweven. Ook chirurgen en patiënt waren vastgesnoerd aan de tafel om wegzweven te voorkomen.

Ter voorbereiding van de ingreep hebben de Franse chirurgen drie jaar terug een bloedvat in de staart van een rat geopereerd, ook in de Airbus 300. De Fransen hopen binnen een jaar opnieuw een ruimteoperatie uit te voeren, zij het dit keer door een operatierobot die vanaf de aarde wordt bediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden