Operatie ernstig zieke Andrea wordt toch vergoed

Zorgverzekeraar Menzis gaat de behandeling van de aan clushterhoofdpijn lijdende Andrea Trichopoulos uit Arnhem toch vergoeden. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan Omroep Gelderland.

Josien Wolthuizen
Andrea Trichopoulos. Beeld Facebook.com/hulpvoorandrea
Andrea Trichopoulos.Beeld Facebook.com/hulpvoorandrea

Andrea lijdt al jaren aan hevige hoofdpijnaanvallen, ook wel clusterhoofpijn of suicide headache genoemd. Een Belgische arts kan de 25-jarige behandelen aan haar ziekte, maar omdat deze behandeling - het plaatsen van een neurostimulator in haar ruggenmerg - experimenteel is, wilde Menzis de vergoeding van 30.000 euro niet uitkeren.

Om de behandeling tóch mogelijk te maken, zette Andrea's zus een inzamelingsactie op touw om de operatie te kunnen betalen. '25 jaar jong is ze. En het gaat slecht met haar. Heel slecht. Ze lijdt aan ondraaglijke clusterhoofdpijnen. Dat betekent drie aanvallen per dag. Drie keer per dag wordt ze met een verzameling messen niet aflatend in haar hoofd gestoken. Al jaren, iedere dag weer. Ze is op. Ze heeft geen leven meer.'

'Het goede nieuws: er is iets aan te doen. In België. Daar kan ze aan het eind van de maand nog worden geopereerd. Met een grote kans op volledige genezing. Het slechte nieuws: zorgverzekeraar Menzis wil de kosten niet vergoeden', luidde de noodoproep op Facebook.

Behalve geld leverde de inzamelingsactie ook een hoop media-aandacht op en een storm aan reacties op de sociale media. Er was vooral veel kritiek op Menzis. De zorgverzekeraar heeft vandaag laten weten de operatie toch te vergoeden.

'Niet onder druk van social media, maar omdat de zorgadviseurs nu het medisch dossier hebben ingezien', benadrukt een woordvoerder.
De zegsman spreekt van een 'hoge uitzondering'. De operatie die Andrea wil ondergaan wordt namelijk ook in Nederland uitgevoerd. "Maar dan zou er veel vertraging opgelopen worden."

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden