'Operatie Afghanistan is niet onverantwoord'

Minister Kamp van Defensie houdt vol dat de risico's voor Nederlandse militairen in Afghanistan verantwoord zijn, ondanks sombere woorden van zijn Duitse collega Struck....

Volgens minister Kamp zitten Nederland en Duitsland, die onlangs samen het bevel van ISAF op zich namen, op één lijn. Na afloop van de ministerraad zei Kamp dat de Duitse suggestie van een overhaast vertrek van de vredestroepen op een misverstand berust.

Aan de Tweede Kamer schreef hij: 'De veiligheidsrisico's verbonden aan ISAF zijn weliswaar aanzienlijk, maar de inzet van Nederlandse militairen is nog steeds verantwoord. Alertheid blijft echter voortdurend geboden.'

In een nieuwe veiligheidsanalyse, gemaakt door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) samen met het Duitse ministerie van Defensie, wordt er rekening mee gehouden dat een oorlog in Irak 'enige effecten' zal hebben op de veiligheidsituatie. 'Maar deze vallen naar verwachting binnen de marges van het huidige risicoprofiel', volgens de veiligheidsanalyse.

Het risico op terroristische acties wordt momenteel al als hoog aangemerkt, aldus Kamp, die tijdens een bezoek aan Kabul onlangs urenlang in een bunker moest doorbrengen na een raketbeschieting op het ISAF-kampement.

De minister zei geen reden te zien voor zwaardere bewapening van de militairen. In een uitgelekt rapport van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt wel gesproken over de inzet van meer pantservoertuigen.

Kamp vertrouwt vooralsnog op 'de robuustheid van het mandaat' van de troepen, de deelname van grote landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, en afspraken met de Verenigde Staten 'over bijstand in noodsituaties'. Volgens Kamp liggen er verschillende scenario's klaar voor een onverhoopte terugtocht van de troepen. Dagelijks buigt hij zich met zijn naaste medewerkers over de laatste ontwikkelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.