Opera Trionfo dient verrukkelijke onzin Poulenc smakelijk op

Het is maar goed dat regisseuse Je anne Companjen een Nederlandse explicateur liet meespelen in Poulencs komische operaatje Les Mamelles de Tirésias, want in het Concertgebouw was het weer eens zo donker gemaakt dat het zojuist voor enkele lieve duiten aangeschafte tekstboekje praktisch onbruikbaar was....

Echt nodig was dat tekstboek trouwens niet, want het libretto van Les Mamelles bestaat voor het grootste deel uit verrukkelijke onzin. Het toneelstuk, waarin Guillaume Apollinaire de suffragettebeweging op de hak neemt, dateert van 1917, de operaversie stamt uit 1944. De geënsceneerde versie die Opera Trionfo drie jaar terug bracht moet nog veel dwazer zijn geweest, maar deze herneming in aangeklede concertvorm liegt er ook niet om. Het belangrijkste attribuut zijn de twee ballonnen die fungeren als de borsten (mamelles) waarvan de vrouwelijke hoofdpersoon Thérèse zich ontdoet in haar strijd om een geëmancipeerd bestaan. Tevens meet ze zich de naam Tirésias aan. Haar man neemt vervolgens de taak op zich om kinderen te krijgen en produceert daarvan 40.049 in één dag. Er volgt hongersnood en uiteindelijk komt Thérèse tot inkeer.

Dit luchtige gegeven heeft Poulenc geïnspireerd tot het schrijven van een partituur als een schuimtaart, vol goedgemutste deuntjes, circusachtige orkestuitbarstingen en kwekkende zangpartijen met een enkele virtuoze uithaal. De acht solisten, in het bijzonder Renate Arends als Thérèse en Bernard Loonen als Le Mari, treffen de komische noten in het hart, daarbij geschraagd door het koor van opera Trionfo. Een met stokbroden uitgevochten duel, plus malle hoedjes en slabbetjes voor de grote kinderschaar maken de pret compleet.

Poulencs muziek, die bruist van inventiviteit en van het ene tempo in het andere buitelt, is bij het Nieuw Ensemble en dirigent Ed Spanjaard in bijzonder goede handen. Zelden is de simpele driekwartsmaat met zoveel esprit gehanteerd, en Bart Visman, die het operaatje voor kamerorkest heeft bewerkt, weet vele welgedane mengsels uit het Nieuw Ensemble te halen.

Of Les Mamelles, dat overigens in minder dan een uur verklonken is, hierna nog te horen zal zijn is de vraag. Maar voor oktober staat de volgende productie van opera Trionfo alweer op stapel, opnieuw met Visman als bewerker: ditmaal gaat het om Viva la Mamma, een parodistische mini-opera van Gaetano Donizetti, waarin een volgende lichting jong talent de kans krijgt om van zich te laten horen. Want dat is, naast het bieden van verantwoord vertier, een van de eerste bestaansredenen van Opera Trionfo .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden