Openluchttheater in Amsterdam in nood door slecht weer

Het Amsterdamse Bos verkeert in nood. De gemeente verlaagde de subsidie met bijna zestig mille tot anderhalve ton en het slechte weer houdt de bezoekers voor het tweede achtereenvolgende jaar weg uit het bos....

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

Dat meldt de woordvoerster van het theater. 'Als er niet snel iets gebeurt, gaan we failliet.' Het Bostheater, zoals het gezelschap doorgaans wordt genoemd, houdt sinds 1985 in de zomermaanden openluchtvoorstellingen in het Amsterdamse Bos. Deze zomer brengt het gezelschap Tsjechovs tragikomedie Ivanov in een regie van gastregisseur Jeroen van den Berg.

De voorstellingen zijn grotendeels gratis toegankelijk. Een tiende van de zestienhonderd zitplaatsen is te reserveren voor 12,50 euro per stuk. Verder exploiteert het Bostheater een bar. Bij elkaar bedragen de publieksinkomsten in een goed jaar zo'n 250 duizend euro, ongeveer de helft van het budget. Maar door het slechte weer kreeg het theater tot dusver twaalfduizend bezoekers, ruim de helft minder dan verwacht, en slechts 48 duizend euro aan inkomsten.

Soms zit het amfitheater ouderwets vol, zoals donderdagavond. Het was droog en de voorstelling trok twaalfhonderd mensen, gehuld in poncho of deken. Maar er zijn ook veel speelavonden geweest met maar drie-of vijfhonderd bezoekers. Vervelend voor de spelers, die weinig respons uit het publiek krijgen, en een ramp voor de organisatie: 'Als het regent blijven de mensen niet gezellig in de bar hangen met een drankje, maar gaan ze meteen naar huis.'

De zomer van 2004 was ook al slecht. Toen trok het Bostheater dertigduizend bezoekers, ruim twintigduizend minder dan in de topzomer van 2003. De reserves die het gezelschap vorig jaar nog kon aanspreken, zijn inmiddels op. Het decor is nog niet afbetaald en het is onzeker of de spelers hun volledige salaris kunnen krijgen. Het gezelschap heeft de gemeente gevraagd om subsidieverhoging .

Ivanov is nog tot 3 september te zien. Wees vroeg, waarschuwt de organisatie van het Bostheater op haar website: op mooie dagen is het dringen om een plaatsje. Direct naast dit optimistische bericht levert Meteoconsult een minder rooskleurige lokale weersvoorspelling. Vergeet niet uw regenkleding mee te brengen, luidt het advies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden