Openingsfilm vol buitenlanders

In Utrecht begon gisteravond het Nederlands Film Festival. Dit jaar met enkele prominent geprogrammeerde niet-Nederlands gesproken films...

Van onze verslaggever Bor Beekman

Utrecht. ‘Querida Yohana y querido Lluís. Estoy muy contenta con vuestra presencia aqui esta noche.’ Het Nederlands Film Festival (NFF) begon gisteravond met een Spaanse noot.

Afzwaaiend directeur Doreen Boonekamp heette de cast van de Spaanstalige openingsfilm Tramontana welkom in de Utrechtse Schouwburg. Yohana Cobo en Lluís Soler, hoofdrolspelers in het magisch-realistische liefdesdrama van de Nederlandse filmer Ramón Gieling, waren eregast tijdens de openingsavond van de 29ste editie van het Utrechtse festival. In de media zijn de twee minder welkom, klaagde regisseur Gieling vooraf. Zelfs zijn ster, de bloedmooie jonge actrice Yohana Cobo, die in 2006 een belangrijke prijs won in Cannes, kreeg hij maar niet aan tafel geplaatst in een aansprekend televisieprogramma, omdat ze ‘geen Nederlandse actrice is’.

Boonekamp, die na het tiendaagse festival haar nieuwe functie opneemt als directeur van het Filmfonds, onderstreepte in haar welkoms- en afscheidspeech de taak van het festival om een zo breed mogelijk publiek te bedienen, met ‘alles wat de Nederlandse film te bieden heeft’.

En dat kan dus ook een in Spanje opgenomen, Spaanstalige film zijn, zolang de makers maar Nederlands zijn. Een keuze die vooraf tot gemor leidde. Waarom dit jaar wel twintig jonge Nederlandse actrices onder de aandacht brengen, en dan het festival openen met een film vol buitenlanders? En lijdt het festival geen gezichtsverlies nu de duurste, en meest oerhollandse filmproductie van het jaar – De Storm – twee weken geleden al in première ging tijdens het festival van Vlissingen?

Het zijn vragen waarover de liefhebbers van vaderlandse film zich de komende tien dagen mogen buigen, tijdens wat door Boonekamp ‘dé bühne voor debat en reflectie’ werd genoemd.

In het hoofdprogramma van het festival zijn dit jaar 30 speelfilms opgenomen en 38 lange documentaires. Een van de opvallende premières is die van Nothing Personal, een in Ierland opgenomen, ingetogen drama over een jonge vrouw die haar bestaan opzegt. De Engels gesproken film, van de Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak, viel eerder tijdens het internationale festival van Locarno in de prijzen. Hoofdrolspeelster Lotte Verbeek won voor haar rol een Gouden Luipaard.

Ook wordt deze editie extra aandacht gewijd aan de vaderlandse artistieke film, die over de grens meer enthousiasme zou ontmoeten dan in eigen land. De ‘Gast van het Jaar’ is acteur Jack Wouterse, die zal acteren in een tijdens het festival op te nemen korte film. Het festival sluit volgende week af met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Dan zal ook de slotfilm worden vertoond, Gevangenen van de grond. Die documentaire, van regisseur Stella van Voorst van Beest, volgt het tangoënde deel van de Finnen.

De korte documentaire Roos Rebergen – ‘weet ik niet zo goed’, een portret van singer-songwriter Roosbeef, werd gisteravond al bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht.

Directeur Doreen Boonekamp werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, en ontving de versierselen van minister Plasterk, die meldde dat het festival onder haar leiding is uitgegroeid tot ‘het grootste media-evenement van Nederland’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden