Openbaring

Niet bekend..

ED SCHILDERS

Niet zomaar 84 kleedjes voor aan de muur in een doorsnee middeleeuwse burcht. Dit is het verhaal van Johannes over de ondergang van de wereld, hier wordt bericht gedaan aan de zeven wereldkerken, hier galopperen de zeven ruiters. Dat eist de hoogste grandeur: iedere pagina werd 24 meter lang en zes meter hoog.

Dit grootste boek kun je lezen in de Franse stad Angers. Ombladeren hoeft niet, want de geweven pagina's hangen aan de wand van een enorme zaal, die de sterkste boekband ter wereld is. Twee bladzijden boven elkaar, zodat de lezer zich alvast in nederigheid zal kunnen oefenen, terwijl het vuur uit de hemel valt en de kikvorsen uit de monden van de valse profeten komen.

Wandtapijt? Gigantisch stripverhaal? Dit is de virtuele realiteit van de veertiende eeuw, een geweven multimediaboek. Zó overweldigend is het beeld, dat je kunt horen hoe zeven engelen hun zeven bazuinen steken, of de leeuwenstem van de sterke engel met het boekje. En inderdaad, als het zevende zegel wordt verbroken, wordt het stil, zoals Johannes het voorschreef: 'wel een half uur lang'.

Het is een boek. En om daarover ook in 1380 al geen misverstand te laten bestaan, weefden de wevers nog zeven pagina's extra, en plaatsten ze die aan het begin van ieder hoofdstuk. Het zijn de zeven lezers van de 'Apocalyps'. Rustig bladeren ze om, en ze lezen hun laatste oordeel vol vertrouwen tegemoet.

Ed Schilders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden