Openbare geseling voor Saoedische blogger Badawi

De Saoedische blogger Raif Badawi, die vorig jaar is veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen voor het beledigen van de islam, wordt vrijdag voor het eerst publiekelijk gegeseld. Dit heeft Amnesty International vandaag gemeld.

redactie
Blogger Raif Badawi op een foto van Amnesty International. Beeld Amnesty International
Blogger Raif Badawi op een foto van Amnesty International.Beeld Amnesty International

Badawi krijgt vrijdag vijftig zweepslagen voor de al-Jafali moskee in Jeddah. Dat gebeurt na het vrijdaggebed en in het openbaar. De overige zweepslagen krijgt blogger binnen een periode van twintig weken. Badawi belde vanuit de gevangenis naar zijn familie om hen te laten weten wat er vrijdag gaat gebeuren, zei een bron die dicht bij de 30-jarige blogger staat.

Valentijnsdag

Badawi begon enkele jaren geleden de website 'Bevrijd Saudische liberalen', een online en kritisch forum voor politiek en sociaal debat in Saoedi-Arabië. Zo vroeg hij zich in een van zijn blogposts af waarom Valentijnsdag in Saoedi-Arabië verboden is. Hij werd in 2012 opgepakt en in mei 2014 veroordeeld tot tien jaar cel, omgerekend 226.000 euro boete en duizend zweepslagen. Dat gebeurde in hoger beroep, omdat de Saoedische aanklager een eerder vonnis van zeven jaar cel en 600 zweepslagen te mild vond.

Ongehoorzaamheid aan zijn vader

Badawi is schuldig bevonden aan onder meer cyber crime, ongehoorzaamheid aan zijn vader en afvalligheid. Ook zijn advocaat, Waleed Abu al-Khair, is vorig jaar juli veroordeeld. Hij kreeg vijftien jaar cel wegens het 'ondermijnen van het regime, opruiing en het beledigen van de rechterlijke macht'.

Diverse mensenrechtenorganisaties ageren tegen de zweepslagen voor Badawi. 'De Saoedische autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met de uitvoering van deze gruwelijke straf', reageert Philip Luther van Amnesty International op de openbare geseling van Badawi. 'Geseling en andere vormen van lijfstraffen zijn verboden volgens het internationaal recht. Bovendien deed Badawi niets meer dan vreedzaam zijn recht op vrije meningsuiting uitoefenen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden