nieuwsgeschrapte ritten

Openbaar vervoer volgend jaar drastisch afgeschaald

Het openbaar vervoer gaat volgend jaar op de schop nu de coronacrisis ov-bedrijven in financiële problemen brengt. Als eerste sneuvelen nacht- en extra spitsritten.

null Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De negen openbaar vervoersbedrijven in Nederland zijn in gesprek met gemeente en provincies over hoeveel ritten ze precies mogen schrappen en waar. Dat blijkt uit een rondgang van NRC. De eerste spitslijnen zijn al vervallen en de NS en het Amsterdamse GVB hebben nachtritten geschrapt. Nu moet de dienstregeling op reguliere tijden nog worden aangepast. De bedoeling is om geen gehele trajecten te schrappen.

Vorige week werd al bekend dat versoberingen onvermijdelijk zijn omdat de ov-bedrijven tot de zomer van 2021 voor een deel opdraaien voor de verliezen die ze lijden omdat reizigers het openbaar vervoer minder gebruiken. Op dit moment stapt slechts zo’n 50 van het gebruikelijke aantal reizigers in en zijn er dus minder inkomsten.

Reizigersorganisatie Rover keurt de plannen af. Directeur Freek Bos: ‘Simpelweg snijden in de dienstregeling is op termijn niet lonend. Dat leidt tot onaanvaardbare wachttijden en verlies aan personeel dat na de crisis hard nodig is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden