Reportage Rechtbank

Openbaar Ministerie zegt bewijs te hebben: ‘Noffel’ zou moord hebben gepleegd op Iraniër in 2015

Volgens het Openbaar Ministerie is er ‘overstelpend veel’ bewijs dat Naoufal – ‘Noffel’ – F. opdracht gaf voor de liquidatie van Iraniër Ali Motamed, eind 2015 in Almere. Die moord veroorzaakte destijds een diplomatieke rel tussen Nederland en Iran.

Rechtbanktekening. Op rechts advocaat mr. Inez Weski en verdachte Naoufal F., bijgenaamd Noffel, tijdens de pro forma zitting van de liquidatiepoging in Diemen in november 2015. Beeld ANP

Vorig jaar kreeg F. al 18 jaar celstraf voor de moord op Peter Raap, in datzelfde jaar, in Diemen. Volgens het OM is F. een van de kopstukken van de cocaïnehandel in Nederland en betrokken bij meerdere liquidaties. Hij zou de rechterhand zijn van Ridouan T., de meestgezochte crimineel van Nederland. F. ontkende dinsdag in de rechtszaal elke betrokkenheid bij de moord op de Iraniër.

Ali Motamed werd in 15 december 2015 voor zijn huis in Almere doodgeschoten. Het 56-jarige slachtoffer werkte als elektricien voor Eneco. Hij leefde in Nederland onder een andere identiteit; in werkelijkheid zou hij de door Iran gezochte Mohammad Reza Kolahi Samadi zijn, die in zijn vaderland ter dood werd veroordeeld na het plegen van een bloedige aanslag waarbij tientallen doden vielen.

De Iraanse geheime dienst zou de moord hebben gelast. Volgens het OM heeft ‘Noffel’ die opdracht, als een moordmakelaar, aangenomen en doorgezet – en de schutters daarvoor 130 duizend euro toegezegd. Die schutters, Anouar A. en Moreo M., werden daarvoor afgelopen maand veroordeeld tot respectievelijk 25 en 20 jaar celstraf.

Voortijdig

Aanvankelijk zou Randall D. de opdracht voor de liquidatie van Ali Motamed hebben gekregen, zei officier van justitie Koos Plooij dinsdag tijdens de inhoudelijke behandeling van Noffels strafzaak. Maar D. werd voortijdig aangehouden voor de moord op Lucas Boom, die eveneens in 2015 werd geliquideerd. Daarna ging de moordopdracht volgens Plooij naar Anouar A. en Moreo M.

Dat blijkt volgens het OM allemaal uit ontsleutelde telefoons, waarvan de gebruikers dachten dat die zo goed beveiligd waren dat ze niet te kraken vielen. Uit het communicatieverkeer blijkt volgens Plooij dat Randall D. aan Noffel vraagt ‘wie er moet gaan slapen’ (straattaal voor: wie moet er dood). Het antwoord luidde: ‘Een Turk, werkt met elektroshit, simple mannetje, gezin en alles.’

Buiten de vele communicatie die volgens het OM belastend is voor Noffel, heeft de recherche in het huis van Noffels moeder een doos gevonden met persoonlijke documenten van de cocaïnehandelaar. Daartussen zat een brief van Randall D. aan Noffel – daaruit blijkt volgens het OM dat de twee elkaar kennen. Noffel zelf wil de vraag of hij Randall D. kent niet beantwoorden (hij beroept zich op zijn zwijgrecht).

‘Poppen’

De inhoudelijke behandeling ging dinsdag vooral over de vraag wie in dat communicatieverkeer welke bijnaam had, en wat er precies wordt bedoeld. ‘Poppen’ betekent doodschieten, onderbrak Plooij de ondervraging van Noffel door de rechtbank. ‘Poppen is straattaal voor vermoorden.’

Naoufal F. wilde vrijwel geen inhoudelijke vragen beantwoorden en beriep zich voornamelijk op zijn zwijgrecht. Donderdag komt het OM met zijn strafeis. In zijn requisitoir zal Plooij ingaan op een persoon die in de versleutelde communicatie ‘Benito’ heet, en die weer betrokken zou zijn bij een andere strafzaak, zo meldde de officier dinsdag ‘alvast’.

De rechtbank verwacht 18 juli uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden