Nieuws

Openbaar Ministerie: in Den Haag aangehouden man blijkt niet door Italië gezochte maffiabaas te zijn

Je komt naar Nederland om met je zoontje naar de Grand Prix te kijken, blijft even hangen en eet een hapje in Den Haag. Voor je het doorhebt, word je gearresteerd omdat je wordt aangezien voor een voortvluchtige Siciliaanse maffiabaas. Het overkwam Mark L. uit Liverpool.

Matteo Messina Denaro op een flyer van de Italiaanse politie, waarbij Denaro met behulp van software verouderd is. Beeld EPA
Matteo Messina Denaro op een flyer van de Italiaanse politie, waarbij Denaro met behulp van software verouderd is.Beeld EPA

Het Openbaar Ministerie meldt zaterdagavond dat onderzoek heeft uitgewezen dat de aangehouden man inderdaad niet de persoon is waarnaar Italië op zoek is. Hij is inmiddels in vrijheid gesteld.

De advocaat van L., Leon van Kleef, ging met een gezonde wedstrijdspanning naar het cellencomplex. Het is ook niet niets als Matteo Messina Denaro, een Siciliaanse maffiabaas naar wie de Italiaanse politie al dertig jaar zoekt, je als advocaat vraagt. Zeker als je de man niet kent en nog nooit gesproken hebt.

‘Ik ga die cel in en ik denk: ik ken die man’, zegt Van Kleef. ‘Hij is een vriend van een paar gearresteerde heren die ik jarenlang heb bijgestaan. Met het grootste scouse-accent ever.’ Scouse is het dialect dat in Liverpool wordt gesproken.

Afgelopen woensdag werden drie mannen in een Haags restaurant door een flinke politiemacht geblinddoekt en gearresteerd, onder wie de man die wordt aangezien voor Denaro. De politie deed de arrestatie op basis van een Europees Aanhoudingsbevel (EAB), zo bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Advocaat Van Kleef beweert dat het gaat om een persoonsverwisseling. Zijn cliënt was volgens de advocaat met zijn zoon in Nederland om de Grand Prix in Zandvoort bij te wonen. ‘Je zou van Sicilië naar de nonnen in Vught kunnen vluchten en een andere taal kunnen leren. Maar een scouse-accent... Ik geloof daar geen ruk van.’

Gisteren is de verdachte voorgeleid, Van Kleef heeft direct gezegd dat het om een misverstand gaat. Hij heeft documenten zoals een paspoort en een huwelijksakte bij het OM aangeleverd als bewijs. Hij neemt justitie niet veel kwalijk. ‘Het AEB werkt met een overlevingsrecht en een vertrouwensprincipe. De officier kan niet anders dan de Italianen volgen, die zeggen dat het hem is.’

Van Kleef zei eerder al dat hij er vertrouwen in had dat ook het OM zou concluderen dat ze niet de juiste verdachte hebben aangehouden. ‘Ik mag aannemen dat ze er in Italië voor gezorgd hebben dat ze dna van zijn familie hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze dan zullen zien dat mijn cliënt niet Denaro is.’ Inmiddels is dat dus inderdaad gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden