Openbaar Ministerie en Inspectie voor Gezondheidszorg onderzoeken beschuldiging van familieleden Verpleeghuis ontkent bewust uitdrogen van Alzheimerpatiënt

Het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken de behandeling die een 62-jarige Alzheimerpatiënt in het Groningse psycho-geriatrisch verpleeghuis 't Blauwbörgje heeft gekregen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De dochter en ex-echtgenote zeggen dat 't Blauwbörgje de demente man zonder overleg heeft laten uitdrogen om hem een zachte dood te bezorgen. Zaterdag troffen zij de man, die al tien jaar aan Alzheimer lijdt, bewusteloos en zonder vochtinfuus aan in het verpleeghuis. Ze vreesden voor zijn leven.

De familie liet de man overplaatsen naar het Groningse Martini Ziekenhuis. Volgens de behandelend internist verkeerde hij in levensgevaar. De man is weer bij bewustzijn. Hij wordt door verplegend personeel gevoed en van vocht voorzien. Zijn nieren zouden door uitdroging zijn beschadigd.

De 62-jarige man is sinds maart 1996 enige dagen per week in dagbehandeling bij 't Blauwbörgje. De andere dagen was hij thuis. Na een opname in het Martini Ziekenhuis vanwege een ontsteking, werd de man op 11 juni dag en nacht in 't Blauwbörgje ondergebracht. Personeelsleden hebben een week later toegegeven dat ze de man lieten uitdrogen, aldus de dochter.

E. van der Lei, directeur van de Heymanstichting waar 't Blauwbörgje deel van uitmaakt, zegt dat er gedurende de behandeling voldoende overleg is gevoerd tussen familie en artsen over de te voeren behandeling. Van 'bewust uitdrogen tot de zachte dood erop volgt' was volgens hem geen sprake.

In de brochure die 't Blauwbörgje aan patiënten en familieleden uitdeelt, verklaart het verpleeghuis uitdrukkelijk dat er niet wordt meegewerkt aan de levensbeëindiging van patiënten. Wel wordt gesproken over het achterwege laten van van medisch handelen als de conditie van een patiënt niet kan worden verbeterd.

Zo worden patiënten met een plotselinge hartstilstand niet gereanimeerd. Ook wordt op patiënten die weigeren te eten geen dwang uitgeoefend, 'ook al leidt voedselweigering ertoe dat de patiënt er verder door verzwakt'. Het toedienen van kunstmatige voeding wordt alleen overwogen als herstel van een stoornis mogelijk is.

In de folder staat dat de behandelend arts de te voeren behandeling met de familie moet overleggen. De verpleeghuisarts in kwestie wil geen commentaar geven op haar rol zolang het justitiële onderzoek gaande is.

Versterving, zoals het overlijden door uitdroging en verhongering wordt genoemd, behoort tot de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisartsen. Cijfers over het aantal patiënten dat op deze wijze overlijdt, zijn er niet.

Deskundigen denken dat het vaker voorkomt dan euthanasie. In veel verpleeghuizen is het een gangbare praktijk. Bij patiënten die lijden aan bijvoorbeeld Alzheimer verdwijnt de behoefte aan eten en drinken naarmate de ziekte vordert. Veel verpleeghuisartsen zijn terughoudend om dit natuurlijke proces te verlengen door patiënten met een sonde of infuus te voeden.

Versterven betekent niet dat een patiënt aan zijn lot wordt overgelaten, zegt de psychiater B. Chabot. Hij wijdde in zijn vorig jaar verschenen boek Sterven op drift een hoofdstuk aan deze praktijk. Het uitdrogingsproces moet onder toezicht van een arts gebeuren om pijn, ernstige verwardheid of epileptische aanvallen te voorkomen. Ogen en mond moeten geregeld worden bevochtigd om geen infecties en ontstekingen te krijgen.

Een arts moet goede redenen hebben om het natuurlijke stervensproces van patiënten die voedsel weigeren te onderbreken, meent Chabot. Voor familieleden is het moeilijk te accepteren. 'Vaak is het geven van eten en drinken het enige wat je voor demente mensen kunt betekenen.'

Als een familie het toedienen van voedsel nadrukkelijk eist, zal een verpleeghuisarts dat volgens Chabot niet gauw weigeren. In hoeverre dochter, ex-vrouw en artsen in Groningen hierover overleg hebben gevoerd, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden