Openbaar Ministerie eist vijftien jaar cel tegen Samir A.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de vijf verdachten uit de Piranhagroep rond Samir A. celstraffen geëist van acht tot vijftien jaar. De Piranha’s waren allen ‘ideologisch rijp’ om aanslagen te plegen, motiveerden de officieren van justitie hun hoge strafeisen. Ze waren volgens het OM allen lid van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk....

De officieren stelden dat hoewel er geen aanslagen zijn gepleegd ‘die toch echt in de lucht hingen. Het was een kwestie van tijd. De voorbereidingen waren immers getroffen en de organisatie was bezig om zeer concreet invulling te gaan geven aan de aanslagen.’

Tegen Samir A. en Mohammed C., de schoonzoon van de verondersteld geestelijk leider van de Hofstadgroep, eiste het OM de hoogste straffen: vijftien jaar. Nouredine el F., die in het Hofstadproces al was veroordeeld tot vijf jaar cel, hoorde twaalf jaar tegen zich eisen. De enige vrouwelijke verdachte, Soumaya S., kreeg tien jaar voorgeschoteld. En Mohammed H., wiens rol volgens het OM wat geringer was, acht jaar.

De vijf verdachten zijn volgens het OM ook schuldig aan verboden wapenbezit. Tijdens de behandeling van het proces heeft de verdediging geprobeerd drie wapens die in het bezit waren van de groep toe te schrijven aan ‘kroongetuige’ Lahbib B.

De laatste heeft, met zijn vrouw Hanan S., belastende verklaringen afgelegd over de Piranhagroep. Over het bezit en gebruik van de wapens werden tijdens het proces tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

De zesde verdachte, Brahim H., rekent het OM niet tot de terroristische organisatie. Tegen hem werd een celstraf van twaalf maanden geëist wegens medewapenbezit en vervalsing van een reisdocument.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden