Openbaar Ministerie eist 20 jaar cel tegen Jasper S.

De uitspraak tegen Jasper S. voor de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra, vindt plaats op 19 april. Dat zei de rechtbank in Leeuwarden vrijdag. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar celstraf geëist. Volgens zijn advocaat zou Jasper S. maximaal 15 jaar gevangenisstraf moeten krijgen.

Door Redactie
(VLNR) Officier van Justitie H. Mous, rechter, verdachte Jasper S., voorzitter van de rechtbank B. Dolle, rechter en advocaat Jan Vlug op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra. Beeld ANP
(VLNR) Officier van Justitie H. Mous, rechter, verdachte Jasper S., voorzitter van de rechtbank B. Dolle, rechter en advocaat Jan Vlug op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra.Beeld ANP

Marianne heeft zich naar alle waarschijnlijkheid hevig verzet, aldus de aanklager. Dat valt op te maken uit het feit dat er DNA-sporen van S. gevonden onder de nagels Marianne en dat S. door haar is gebeten. Verder werden haar polsen tijdens het misbruik vastgebonden, zegt het OM.

De verdachte heeft de 16-jarige Marianne, een levenslustige en vrolijk, jong famke in de bloei van haar leven, midden in de nacht van haar fiets getrokken. Enkel en alleen uit pure lust om zijn eigen seksuele gevoelens te bevredigen', zei de officier van justitie. 'Marianne was al bang in het donker en die angst is bewaarheid geworden. Verdachte herinnert zich zelfs de angstige blik toen ze zich omdraaide. Dat heeft hem niet weerhouden zijn drift tot lust door te zetten.'

Levenslang is volgens het OM een te zware straf. Sinds 2006 is de maximale tijdelijke straf die kan worden opgelegd 30 jaar, maar omdat deze moord en verkrachting al in 1999 zijn gepleegd, geldt hiervoor nog de maximale tijdelijke straf van 20 jaar. Omdat S. ten tijde van de moord volledig toerekeningsvatbaar was, is tbs volgens het OM niet aan de orde.

'Volledige medewerking'
Advocaat Jan Vlug vindt dat S. volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek, en zou hij willen werken aan zichzelf. 'Ik wil weten wat mij heeft bezield', zei S. tegen Vlug in een van de eerste gesprekken die zij voerden. Deze houding van S. zou strafverminderend moeten werken volgens de advocaat.

Volgens Vlug had Jasper S. nooit iemand anders laten opdraaien voor zijn daden. 'Hij zou op dat moment een anonieme brief met een haar van zichzelf aan de politie sturen', aldus Vlug.

Vlug realiseert zich dat zijn uitspraken slecht kunnen vallen bij de familie van Marianne. 'Ik vraag de familie om begrip voor onze rol als advocaat in dit proces', aldus de advocaat.

Paniek
De rechtszaak tegen S. begon donderdag en één dag bleek niet voldoende te zijn om alles te behandelen. De rechters doorliepen met de verdachte gedetailleerd alles wat er met Marianne is gebeurd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. S. raakte naar eigen zeggen volkomen in paniek nadat hij het 16-jarige meisje in een weiland bij Veenklooster had verkracht. Hij zou haar in die paniek met haar bh hebben gewurgd en vervolgens met zijn mes drie keer haar keel hebben doorgesneden. Haar vader Bauke vond zijn vermoorde dochter later in het weiland.

Nadat het Openbaar Ministerie vorig jaar had aankondigd dat er een groot DNA-verwantschapsonderzoek zou worden gedaan in de omgeving van de moord, leverde Jasper S. zijn erfelijk materiaal in. Hij wist dat hij na 13 jaar zwijgen zou worden ontmaskerd. Toch durfde hij zelf niet naar de politie te gaan.

De boer uit Oudwoude zei dat hij Marianne per toeval tegenkwam, toen hij 's nachts op de fiets stapte om zijn gedachten te ordenen. Hij nam haar onder bedreiging van een mes mee het weiland in en dwong haar tot seks. Hij besloot zijn mond erover te houden om zijn familie leed te besparen.

De advocaat van S. betoogde vrijdag bij de rechtbank dat S. in paniek handelde. Volgens de advocaat is er geen enkel bewijs dat S. Marianne Vaatstra met voorbedachten rade om het leven bracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden