Opinie

'Openbaar maken cito-scores door RTL brengt ernstige schade toe'

De Cito-toets is een momentopname en geeft slechts een beeld van de werkelijkheid. Met het publiceren van die scores door RTL krijgen deze scores te veel gewicht, schrijft Ivo Mijland.

Een leerling van de Prinses Marijkeschool buigt zich over de opgaven van de Cito-toets. Beeld anp
Een leerling van de Prinses Marijkeschool buigt zich over de opgaven van de Cito-toets.Beeld anp

De school van mijn kinderen, dorpsschool De Plataan, scoort gemiddeld een 7,2 met de Cito-scores en is daarmee de winnaar van het Kempische dorp Oirschot. Hoera! We hebben gewonnen. En ook: we hebben als ouder de juiste keuze gemaakt. Pfff. Zaterdag kwam RTL met breaking nieuws: alle Cito-scores van basisscholen zijn nu openbaar. Met speels gemak kunnen ouders dus precies zien wat voor score de diverse scholen behalen.

Al zou je het niet willen weten, dan is er altijd wel een collega of collega-ouder die de uitslag verklapt. Alsof je een voetbalwedstrijd hebt opgenomen, die later op de avond alsnog wilt kijken, maar nog voor je begint met kijken via WhatsApp van een bevriende fan de vraag krijgt 'of je ook zo teleurgesteld bent'.

Cijfers liegen niet?
Over teleurstelling gesproken. In hetzelfde dorp staat basisschool De Korenbloem, die met een vol rapportpunt lager op de laatste plaats staat, afdeling Oirschot, in de RTL-quote. We hebben een winnaar, maar ook een verliezer. De cijfers liegen niet, ze zijn gebaseerd op feitelijke informatie. En zijn dus waar, denkt men.

Wat is de waarde van deze objectieve waarheid? Is waar ook echt waar of is er sprake van een schijnwaarheid. Was het niet Einstein die al zei dat je een vis moet leren vliegen als je wilt dat hij zich de rest van zijn leven een idioot voelt? Welke kunde meten we niet, welke innerlijke werkelijkheden van de kinderen zijn niet leesbaar in de cijfers? We meten slechts een beperkte kunde van kinderen en meten dus ook heel veel niet. De Cito-toets toetst slechts een minimaal deel van het functioneren van een kind.

Momentopname
Het is een momentopname waarop gekeken wordt of het beeld van acht jaar primair onderwijs een beetje klopt. In een paar dagen tijd worden vragen voorgeschoteld, waarvan vooraf bepaald is wat het goede antwoord is. Als je het goede antwoord weet, mag je naar het atheneum. Maar als je het weet, maar het nu even niet weet omdat je ouders al de hele week dreigen met een echtscheiding, dan kun je in het slechtste geval in drie dagen tijd je toekomst op het spel zetten.

En als je het gewoon niet weet, omdat je talent op een heel ander vlak ligt dan leren, dan ondervindt de school vanaf nu schade van niet-wetende kinderen.

Cijfers synoniem voor kwaliteit
Met de website van RTL wordt aan die momentopname veel gewicht gehangen. De Cito-toets is vanaf nu een toets die de cijfers van een toets inzet om kwaliteit van een school te toetsen. Cijfers waarvoor de kinderen van de school verantwoordelijk zijn. Daarmee leggen we onbedoeld een grote druk op kinderen, die met hun prestaties voortaan een belangrijke invloed hebben op de aanmeldingen van aanstaande kleuters. Het cijfer van RTL is een etiket dat informatie over de binnenwereld van kinderen volstrekt negeert.

Een etiket dat talent doodt, inzet miskent en moraal dempt. Een etiket dat op een eendimensionale wijze de werkelijkheid van ouders, kinderen en scholen ernstige schade kan doen.

Ivo Mijland is werkzaam bij Ortho Consult in Oirschot als trainer/opleider van leerkrachten en als therapeut van schoolkinderen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden