Open vuur

Hoeveel open haarden met schouw zouden er in de jaren niet uit huizen zijn gesloopt? En nu willen velen een knappend haardvuur terug....

Hoe killer het najaar, hoe meer een behaaglijk haardvuur tot de verbeelding spreekt. En dan niet zo'n nieuwerwets vuurtje in een strakke gietijzeren kachel met deurtjes van vuurvast glas. Nee: een open vuur, dat knettert en ruikt naar brandend hout. Voor een houtvuur in de woonkamer is een open haard met schouw nodig. Iets dat in de jaren zestig en zeventig in menig woonhuis de vooruitgang niet heeft overleefd. Op dat gemis spelen winkels in zoals die van Anneke Dekkers in het Zuid-Hollandse Warmond.

De naam Anneke Dekkers is in Nederland een begrip op het gebied van antieke en klassieke schouwen. De draagster van de naam is onlangs overleden, maar dochter Karin heeft de oude firmanaam uit eerbied gehandhaafd. Anneke Dekkers begon zo'n twintig jaar geleden bij wijze van hobby met het speuren naar antieke schouwen in Frank rijk. Een tijd huisde de winkel in een oude broeikas in Sassen heim. Toen die te klein werd, verhuisde het geheel naar de voormalige bollenschuur waar de firma nu nog zit. De vraag werd niet alleen groter, klanten kwamen ook met het verzoek bij Dekkers een schouw te leveren aangepast aan de stijl en omvang van hun huis. Sindsdien laat Dekkers in Frankrijk ambachtslieden met behulp van eeuwenoude technieken op maat en bestelling schouwen hakken uit licht kalksteen. In de winkel staat nog een enkele marmeren schouw, de rest is allemaal van kalksteen. Die fungeren als model: ze kunnen in formaat en diepte worden aangepast aan het huis van de toekomstige eigenaar.

Er zijn schouwen in allerlei stijlen, precieze kopieën van klassieke modellen, of voorzien van traditionele ornamenten. Zo staan er empire-schouwen met aan weerszijden strakke staande zuiltjes met een bloem-ornament er bovenop. Er zijn popperige Biedermeier schouwen, burgerlijk krullerige, strakke met Franse lelies, en fijn gedecoreerde met Jugenstil-achtige grapjes erin. Heel sobere exemplaren doen zelfs Scandinavisch aan. Daarnaast is het mogelijk het eigen ontwerp van de klant in kalksteen te laten uitvoeren.

Voor de aanleg van een schouw is een hoog plafond niet nodig; enig volume in de kamer wel. Een open haard met een goed trekkende schoorsteen vraagt minimaal een diepte van tegen de 70 centimeter. Een te ondiepe schouw trekt namelijk onvoldoende, en dan komt de kamer blauw te staan van de rook. Een antieke schouw kost tussen de fl.2000,- en de fl.20.000,- (909 euro en 9090 euro). Een nieuwe kalkstenen schouw is vanwege het arbeidsloon duurder: van fl.2700,- tot fl.20.000,- (1227 euro tot 9090 euro)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden