Open Universiteit mag hbo-rechten blijven aanbieden

De Open Universiteit (OU) mag de opleiding hbo-rechten blijven aanbieden. De Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) en het Nederlandse Talen Instituut (NTI) hadden over de toestemming van het ministerie van Onderwijs bezwaar aangetekend bij de Raad van State, maar die oordeelde woensdag dat dat bezwaar ongegrond is.

Redactie

De LOI en het NTI vrezen oneerlijke concurrentie van de Open Universiteit, omdat die als publieke onderwijsinstelling het onderwijs tegen lagere kosten kan aanbieden dan de private onderwijsinstellingen LOI en NTI. Dit zou staatssteun zijn. Maar de Raad van State oordeelt dat de staatssteunregels in deze zaak niet van toepassing zijn. Dat komt omdat de Open Universiteit geen onderneming is.

De LOI en het NTI vonden dat er niet voldoende vraag was naar nog een opleiding HBO-rechten op afstand. De Open Universiteit, waar mensen sinds 1 september 2011 hbo-rechten kunnen studeren, zegt in een reactie blij te zijn dat ze de studie kan blijven aanbieden.

De advocaat van de LOI en het NTI laat weten dat zijn cliënten teleurgesteld zijn. Hij wijst er wel op dat de Open Universiteit slechts aan een beperkte groep studenten gesubsidieerd onderwijs mag bieden. 'Het gaat om studenten die niet voldoen aan de vooropleidingseisen voor een hbo-studie en om studenten die alleen losse modules afnemen. Dat is maar een kleine groep', stelt hij.'De grote groep studenten, die bijvoorbeeld naast hun werk deze studie volgen, is veel interessanter', voegt de advocaat eraan toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden