OPEN MONUMENTENDAGEN

Zaterdag en zondag worden de Open Monumentendagen gehouden in 423 gemeenten in Nederland, waarbij het publiek gratis toegang heeft tot monumenten en andere historische gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek....

In Amsterdam spelen de activiteiten zich zaterdag af rond de Prins Hendrikkade en in het gebied van de Oostelijke Eilanden. Hoogtepunt is de openstelling van de Koninklijke Wachtkamer van het Centraal Station. In Zuid staat Het Vondelpark centraal, in Noord de Nieuwendammerdijk. Tussen deze dijk en het Scheepvaartmuseum vaart een historisch IJ-veer.

In Rotterdam staat zaterdag 'de wederopbouw' centraal. In het Groothandelsgebouw de hele dag wederopbouw-films. Verder zijn er diverse thematische wandelingen uitgezet. Vijf architectenbureaus die aan de wederopbouw meewerkten - onder meer Van den Broek en Bakema en Leo de Jonge - stellen zaterdag hun bureau open. Informatie: 010-4023225.

In Zeist een open dag in het Schellingerhuis (Broederplein 29), waarin het Projectbureau Industrieel Erfgoed is gevestigd.

Haarlem, dat dit jaar zijn 750-jarig bestaan viert, laat de Open Monumentendagen zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Naast speciale stadswandelingen, een stadsboottocht (023-357723), openstelling van monumentale woonhuizen (023-113300), een tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse bouwmeester Lieven de Key in Museum Zuid-Kennemerland (Groot Heiligland 47).

Nijmegen biedt met een tentoonstelling in Museum Commanderie van Sint Jan een kijkje achter de schermen van de restauratie van vijf kerken in Nijmegen. In de voormalige synagoge (Nonnenstraat 19) een tentoonstelling over de geschiedenis van de stadsparken, en over de ringbebouwing rondom het oude centrum.

De provincie Utrecht stelt zaterdag en zondag een aantal forten open voor publiek die normaal niet toegankelijk zijn. Op Fort Ruigenhoek 'verdedigings'-demonstraties en een kunstmarkt. Informatie: 03461-7244.

Dordrecht beleeft vannacht voor de eerste keer een Nacht van de Monumenten. Met vuurwerk, een schavot en troubadours wordt de sfeer van de middeleeuwen opgeroepen. Zaterdag en zondag behalve openstelling van musea en historische gebouwen, in het Dordrechts Museum Pas op! Geverfd over gebruik van kleur in de historische binnenstad. Informatie: 078-132800.

Groningen besteedt in het monumentenbeleid de komende jaren extra aandacht aan de zogenaamde 'kanjers', bouwwerken uit de periode 1850-1940. Daaronder vallen graansilo's, pakhuizen, maar ook urinoirs en zitbanken. In het Centrum voor Architectuur en Stedebouw tot en met 20 oktober de tentoonstelling Kanjers: mooi, groot en kwetsbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden