Open juist nu de grenzen met Rusland

IMRE WESSELS

Na het tragische ongeluk met vlucht MH17 boven Oekraïne draait de oorlogspropaganda op volle toeren. De Russische media tracht met alle macht hun rol in het conflict weg te poetsen. Het Maleisische toestel is niet neergestort in het gebied dat bezet wordt door pro-Russische separatisten - nee, het is neergestort in het 'oosten van Oekraïne'. Andere Russische media maken het bonter door te stellen dat de Oekraïners het toestel hebben neergehaald omdat ze het aanzagen voor het presidentiële vliegtuig van Poetin.

Ook de Nederlandse media weet al wie er verantwoordelijk is voor de vliegramp. Zo kopte De Telegraaf de dag na het ongeluk op de voorpagina met 'Moordenaars', bij een foto van enkele kopstukken van de pro-Russische separatisten. Vandaag werd er zelfs openlijk gespeculeerd over de mogelijkheid om Nederlandse troepen te sturen naar het rampgebied.

Wat in ieder geval vaststaat is dat men in de media een sterk optreden wil richting Rusland. De Volkskrant stelde dat 'het de hoogste tijd is dat de Europeanen Poetin duidelijk maken dat zijn cynische calculaties niet langer opgaan'. In de Trouw werd een oproep gedaan om Rusland te boycotten. Een columnist van de NRC stelde op Politico dat 'Nederland een klein land is, maar we hebben machtige vrienden, en we maken deel uit van het meest krachtige bondgenootschap in de geschiedenis'.

Desondanks zijn er weinig concrete voorstellen gedaan over wat er moet gebeuren. Het lijkt erop dat sancties als een doel op zichzelf gezien worden. Een onverstandige reactie. Zo hebben decennialange sancties tegen landen zoals Iran, Cuba en Noord-Korea geen enkele positieve verandering bewerkstelligd. Wat voor effect hopen mensen te bereiken door economische sancties uit te voeren op Rusland? En hoe rechtvaardig is het om gewone burgers te straffen voor de daden van hun regering?

Ik denk dat het doel moet zijn om de kloof tussen oost en west te verkleinen, terwijl de kloof tussen de Russische regering en haar bevolking juist vergroot moet worden. Economische sancties hebben juist het tegenovergestelde effect, omdat zij de vrijwillige interactie tussen oost en west tegengaan.

Als we bruggen willen bouwen met de Russische bevolking dan zouden we restricties op het vrije verkeer van personen en goederen tegen moeten gaan. Schaf de visumplicht af en haal de importtarieven op Russische goederen naar beneden. De kloof tussen het 'wij tegenover zij' is juist wat nationalistische politici zoals Poetin willen. Vrijheid kan daar een einde aan maken.

Laat meer Russische studenten studeren in Europa, maak het makkelijker om hierheen te reizen en creëer mogelijkheden voor Russische bedrijven om de Europese markt op te komen door handelsrestricties weg te halen. Op deze manier maximaliseer je het contact met de Russische bevolking waardoor zij meer leren van ons perspectief en onze waarden.

De geschiedenis van economische sancties is een lange geschiedenis van mislukking. Vrijheid is daarentegen de meest humane, vredige en (op de lange termijn) effectieve strategie om het 'wij tegenover zij' denken de kop in te drukken. Laten we vrijheid een kans geven.

Imre Wessels is regionaal campagne coördinator Libertarische Partij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden