NieuwsBrexit

Open deur wordt draaideur in Brits immigratieplan

Geschoolde Europeanen die voor langere tijd in het Verenigd Koninkrijk willen werken, zullen na de Brexit net als migranten uit de rest van de wereld aan hoge inkomenseisen moeten voldoen. Hoe hoog, daar zijn premier Theresa May en haar ministers na een jaar ruzie maken nog niet uit.

Premier Theresa May in gesprek met een werknemer van het Britse Border Force Command Centre op luchthaven Heathrow in Londen. Beeld Reuters
Premier Theresa May in gesprek met een werknemer van het Britse Border Force Command Centre op luchthaven Heathrow in Londen.Beeld Reuters

Lager geschoolde EU-migranten kunnen vanaf 2021 nog steeds komen, maar niet langer dan een jaar en zonder recht op sociale zekerheid of gezinshereniging. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid woensdag in het Lagerhuis bekendgemaakt.

De roep om immigratiebeperking gaf de doorslag bij het EU-referendum. May was na haar aantreden vastbesloten om het vrije verkeer van personen te stoppen, wat betekende dat een goed akkoord met de Europese Unie vrijwel onmogelijk zou worden. Als minister van Binnenlandse Zaken had ze jarenlang tevergeefs geprobeerd de ongelimiteerde aanwas van migranten uit met name Oost-Europa te stoppen. De Brexit was voor May een onverwachte kans om een diepgekoesterd doel te bereiken, maar ze kan het kabinet haar wil niet langer opleggen.

Ze omarmde het advies van een migratiecommissie, die een inkomensgrens van 30.000 pond had voorgesteld voor geschoolde migranten uit de EU, tevens de grens voor migranten van elders. Enkele ministers, die van Financiën voorop, zagen niets in deze hoge grens, omdat die schadelijk is voor de economie. Het gemiddelde inkomen in het Verenigd Koninkrijk ligt rond de 27.500 pond, ook voor veel goed opgeleide arbeidskrachten. Omdat er binnen het kabinet geen consensus was, heeft Javid, zelf de zoon van een arme immigrant, een nieuwe inspraakronde aangekondigd.

Ongeschoolde EU-migranten

Ook het idee om ongeschoolde EU-migranten buiten de deur te houden, is onder druk van het bedrijfsleven losgelaten. Ze mogen vijf jaar lang blijven komen, maar na een jaar moeten ze weer het land uit. Een jaar later mogen ze weer terugkomen. Voor het bedrijfsleven betekent dit veel extra werk wat betreft scholing en werving. Volgens de critici van dit plan kan het misschien werken voor fruitplukkers of bouwvakkers, maar is het niet goed voor werkzaamheden in bijvoorbeeld de sociale zorg. Bovendien zullen tijdelijke werknemers minder moeite doen om in te burgeren.

Voor immigranten van buiten de EU zal er weinig veranderen, dit tot teleurstelling van curryrestaurants, die hadden gehoopt dat door de Brexit de deur voor niet-Europese immigranten iets verder open zou komen te staan. Asielzoekers krijgen in de toekomst wel het recht om te werken. Javid heeft ook bekendgemaakt dat Europeanen die voor korte tijd naar het eiland komen speciale behandeling krijgen. Ze hoeven geen visum te hebben en mogen gebruikmaken van elektronische poortjes. De hoop is dat Brussel eenzelfde coulance toont jegens Britse onderdanen.

Het bedrijfsleven en de oppositiepartijen hebben negatief gereageerd op Javids plannen. ‘De voorstellen zijn een vandalistische daad voor de Schotse economie en openbare diensten’, mopperde de Schotse premier Nicola Sturgeon. ‘Een nieuw immigratiebeleid moet het publieke vertrouwen herstellen en de economie steunen. Deze voorstellen doen geen van beide’, meldde de werkgeversbond. Uit recente cijfers is gebleken dat de netto-migratie uit EU-lidstaten flink is gedaald, wat gecompenseerd is door toegenomen migratie uit Aziatische landen.

‘Stupid woman’

In het Lagerhuis brak woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje een rel uit, omdat Jeremy Corbyn premier Theresa May ‘stupid woman’ zou hebben genoemd. Volgens liplezers mompelde de oppositieleider deze woorden nadat ze hem op zijn nummer had gezet. In een reactie beweerde Corbyn later dat hij ‘stupid people’ had gezegd. Lagerhuisvoorzitter John Bercow oordeelde dat er niet genoeg bewijs was dat de socialist zich aan seksisme had bezondigd. Dezelfde woorden, in de komedie Allo Allo vaak geuit door café-eigenaar René, had Bercow zelf enkele maanden geleden geuit naar de Leader of the House, Andrea Leadsom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden