Open brief wil Hirsi Ali uitweg bieden

De hieronder afgedrukte brief van Mohammed B. aan Hirsi Ali is typisch voor de moderne jihad-strijder die volop internet gebruikt....

Henk M

Hirsi Ali is volgens de schrijver lid van de Thaghoet-partij, een in radicale moslimkringen veel voorkomende omschrijving van tegenstanders die de islam niet aanvaarden. De brief lijkt bedoeld om Hirsi Ali een kans te geven zich te bekeren, terwijl de schrijver tegelijk zeker weet dat zij dit niet zal doen. Zij is 'soldaat van het kwaad' die door de 'soldaten van Allah' moet worden bestreden. Dat het zover met haar heeft kunnen komen, is in eerste instantie de moslimgemeenschap aan te rekenen die sliep terwijl Hirsi Ali de aanval inzette.

De brief wil aantonen dat niet moslims moeten worden getest op hun ideologie zoals Ali wil, maar haar (joodse) meesters, die joden als 'nietmensen' zien. Dan volgt een aanzegging van donkerheid, en dood waardoor Hirsi Ali met angst en beven de Dag des Oordeels tegemoet zal zien, waarop bijbehorende koran-verzen volgen. Zij kan daaraan ontkomen als ze bereid is als martelaar voor de islam te sterven; de opsteller zal haar daarin voorgaan en wil haar tonen dat hniet bang is.

Zij, de ongelovige fundamentalist wel. De kracht van argumenten in de brief moet haar welhaast op het rechte pad brengen, maar 'de islam zal het kwaad desnoods met het zwaard terugdrijven naar zijn duistere hol'. Of Mohammed B., wiens rijmende afscheidsbrief in niets lijkt op deze tekst, die zelf heeft geschreven, is onduidelijk. Niet uit te sluiten valt dat deze brief al langer klaar lag, of misschien zelfs al op internet heeft gestaan met als auteur Saifu Deen al-Muwahied, een schuilnaam die verwijst naar een held van de jihadi's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden