Opeenstapeling affaires kost populaire, bourgondische bestuurder de kop Burgemeester Loon op Zand neemt ontslag

Uiteindelijk schoot burgemeester J. van Dun met het rijden onder invloed en het liegen over de aanwezigheid van een vrouw bij dat voorval één bok te veel....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

LOON OP ZAND

Zowel in Breda (waar hij vele jaren wethouder was) als in Loon op Zand stond deze Bourgondiër bekend als een populair en deskundig bestuurder, maar altijd weer waren er affaires rond drank en vrouwelijk schoon. In Loon op Zand leidde dat onder meer tot een diepgaand 'arbeidsconflict' met een naaste medewerkster, dat naar verluidt de gemeente aardig wat geld heeft gekost.

Al deze 'indringende gebeurtenissen in de zakelijke en de privésfeer', zoals Broeders ze vrijdag noemde, werden door de raadsfracties de afgelopen weken nog eens tegen het licht gehouden. 'Uit die discussie bleek dat de burgemeester ons inziens zodanig aan geloofwaardigheid had ingeboet dat het hem aan voldoende gezag voor deze functie ontbrak', aldus de wethouder.

Van Dun werd in de nacht van 1 op 2 juli in Bavel door de politie beschonken achter het stuur aangetroffen. Op verzoek van de burgemeester probeerde de politie deze zaak uit de publiciteit te houden, maar een korpslid stuurde een anonieme brief aan de regionale pers. Aanvankelijk hield de gemeenteraad van Loon op Zand Van Dun de hand boven het hoofd. Zijn misstaphoeft zijn optreden als burgemeester niet per se in de weg te staan, was de mening van alle fracties in de raad.

Anders werd het toen de rechter in Breda Van Dun onlangs veroordeelde tot een boete van 1750 gulden en negen maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. Van Dun betuigde de rechter openlijk zijn spijt, maar het vonnis was voor een groot aantal inwoners Loon op Zand een schok.

De vox populi ging zich roeren. Was dìt hun burgemeester? Het gevolg van al deze negatieve reacties was dat de raadsleden deze week opnieuw om de tafel gingen zitten en alle akkefietjes rond Van Dun uit het verleden wederom de revue lieten passeren.

Van Dun werd in 1985 benoemd als burgemeester in Loon op Zand. Een troostprijs voor een man die een glanzende burgemeesters-carrière was toegedicht, maar die zelf zijn ruiten ingooide.

'Hij was goedgebekt, handig, een slimme onderhandelaar, en hij had de zwaarste bestuurlijke portefeuilles in Breda. Met die capaciteiten had hij het als burgemeester een eind kunnen schoppen. Jammer genoeg werd alles tenietgedaan door zijn onhebbelijk gedrag jegens anderen. Hij schoffeerde iedereen en gedroeg zich autoritair. Hij had zichzelf vaak niet in de hand', zegt een ex-raadslid uit Breda.

Van Dun solliciteerde herhaaldelijk naar burgemeesters-posten, maar trok telkens een niet. Tot drs F. Fey als burgemeester in Breda kwam.

Zijn karakter was niet met dat van Van Dun te verenigen, en om erger te voorkomen regelde Fey bij zijn partijgenoot Rietkerk op Binnenlandse Zaken een 'promotie' van Van Dun naar Loon op Zand. Daar voelde de CDA-bestuurder zich als een vis in het water. Hij bestuurde de midden-Brabantse gemeente met soepele hand en toonde zich initiatiefrijk.

'Om die redenen verdient hij ook een eervolle aftocht', aldus locoburgemeester Broeders vrijdag. 'Hij is in onze samenleving altijd een geliefd persoon geweest, en er zal hier niemand opgetogen reageren op zijn vertrek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.