Opeens heeft Martin van Rooijen de wind in zijn rug

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag,

Niet alles wat Martin van Rooijen doet loopt goed af. Maar in zijn strijd om de rekenrente boekt hij nu toch belangrijke winst.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

MAN VAN DE DAG
Martin van Rooijen

Hij was al een van de opvallendste Kamerleden van de nieuwe lichting van maart 2017, maar vandaag is het helemaal raak voor Martin van Rooijen (75). En niet alleen omdat hij in de Kamer zijn initiatiefwet verdedigt om de pensioenen te renoveren. Belangrijker is dat er opeens vanuit vele hoeken bijval komt.

Van Rooijens wetsvoorstel voorziet in het hanteren van een hogere 'rekenrente' voor de pensioenfondsen: met een tijdelijke verhoging naar bijvoorbeeld 2 procent wordt het risico kleiner dat de fondsen binnen enkele jaren de uitkeringen en de opgebouwde pensioenen van de huidige spaarders moeten korten.

Daarvoor krijgt Van Rooijen vooralsnog geen meerderheid, bleek vandaag in de Kamer. Maar nu veel gepensioneerden deze maand vaststellen dat zij opnieuw aan koopkracht inleveren, wint de lobby wel aan maatschappelijk draagvlak. Zo pleiten de vakbonden FNV en VCP in een brief aan de Kamer voor een 'stabielere rekenrente', niet alleen tijdelijk maar structureel. De te starre rekenregels 'ondermijnen het vertrouwen in het pensioenstelsel', aldus de bonden.

Ook vandaag pakt De Telegraaf uit met groot alarm over de pensioenen. En aangezien geen krant invloedrijker is in VVD-kringen, is ook dat iets om rekening mee te houden. De krant waarschuwt premier Rutte alvast: 'Het is een onmogelijk verhaal om te verkopen in de huidige economie: hoe is het toch mogelijk dat bijna alle economische seinen op groen staan, terwijl er voor de gepensioneerden nog niet genoeg geld is om hun pensioen minstens mee te laten stijgen met de inflatie - het indexeren waar gepensioneerden zo naar snakken?'

Van de weeromstuit begon ook een partij als GroenLinks, van oudsher tegen een politiek vastgestelde rekenrekente, vandaag in het Kamerdebat te schuiven: de partij wil op z'n minst een onderzoek naar de vraag of de rekenrente nu nog wel evenwichtig uitpakt voor alle generaties.

Zal het ook zo gaan? Die vraag wordt komend voorjaar waarschijnlijk niet in de Kamer beantwoord maar in de polder waar vakbonden, werkgevers en het kabinet het eens moeten zien te worden over een nieuw pensioenstelsel.

Dat is althans de wens van het kabinet, maar met name de FNV heeft noten op z'n zang. Eén van de vakbondseisen: aanpassing van de rekenrente. Het zal van het verloop van die onderhandelingen afhangen of Martin van Rooijen binnenkort victorie kraait.

Martin van Rooijen geflankeerd door zijn fractievoorzitter, Henk Krol. Beeld ANP
Martin van Rooijen geflankeerd door zijn fractievoorzitter, Henk Krol.Beeld ANP

ONDERTUSSEN BIJ DE PVDA
De barricaden op....

Voor wie zich nog afvroeg waarom de PvdA zo omhoog zat met de kwestie rond William Moorlag, vond vandaag het antwoord: de partij stond op het punt om juist van de strijd om het dienstverband een groot politiek punt te maken. Vandaag is het zover: de partij schaart zich officieel aan de zijde van een bezorger van Deliveroo die naar de rechter stapt om te voorkomen dat hij als zelfstandige hetzelfde werk moet doen als in vaste dienst. Maar dan met slechtere arbeidsvoorwaarden. 'Wij steunen deze student omdat het hier gaat om het omzetten van een arbeidscontract met alle zekerheden naar schijnzelfstandigheid met alle onzekerheden', aldus het Tweede Kamerlid Gijs van Dijk.

...met een ongelukkig logo
Voor de PvdA is het ongetwijfeld een nieuwe belangrijke stap in de pogingen om zich te bevrijden van vijf jaar compromissen sluiten met de VVD. In die strijd blijft het wel zaak om op de details te letten. Al in 1972 maakte Godfried Bomans zich vrolijk toen 'een guit in de zaal' bij een speech van Joop den Uyl de boel saboteerde: in het decor veranderde hij op een spandoek de t in een d in de tekst 'PvdA wint'. Dat leidde de rest van die avond de aandacht nogal af van Den Uyls boodschap.

Iets soortgelijks overkomt nu de afdeling Meppel, waar iets helemaal mis ging met het PvdA-logo in een krantenadvertentie. De saboteur zat dit keer bij de krant, al zegt die dat het per ongeluk was.

undefined

Gijs van Dijk (r) naast zijn collega William Moorlag in de Tweede Kamer. Beeld anp
Gijs van Dijk (r) naast zijn collega William Moorlag in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden