Opeens geeft Brinkman een uniek kijkje in de gesloten PVV-keuken

De opstappende Hero Brinkman heeft in minder dan een etmaal meer over het reilen en zeilen van de PVV verteld dan we normaal in een jaar te weten komen.

Hero Brinkman verlaat plenaire zaal tijdens het Kamerdebat over zijn vertrek uit de PVV-fractie. Hij passeert daarbij PVV-leider Geert WIlders.Beeld anp

Brinkman deed gisteren in zijn persconferentie, verschillende interviews én een televisie-optreden bij Pauw & Witteman een flink boekje open.

Partijfinanciering

Brinkman was verantwoordelijk voor de partijfinanciering van de PVV. Doordat de PVV geen betalende leden heeft, is het voor een groot deel afhankelijk van donateurs. Brinkman wil nog steeds niet dat de 'Henk en Ingrids' die doneren openbaar worden, omdat er een bepaald stigma aan de PVV kleeft.

Maar de grote donateurs, die volgens Brinkman uit de Verenigde Staten komen, zouden wel openbaar kunnen worden gemaakt. Hij wilde er gisteren niet veel over kwijt, maar wel dat het 'grote lobbykantoren' zijn, waarvan hij niet wilde uitsluiten dat ze bijvoorbeeld de kosten van het proces tegen Wilders hebben gefinancierd.

Nog meer 'dissidenten'
Was Brinkman een eenling in Den Haag? Niet volgens Hero Brinkman zelf. Volgens hem zijn er meer fractieleden die zijn kritiek op de PVV delen. Ook zij wensen meer openheid en democratisering. Ook zij willen van de PVV een 'normale' partij maken.

Alleen durven zij dit niet rechtstreeks te zeggen tijdens een fractievergadering. Want hiermee strijk je volgens Brinkman Geert Wilders tegen de haren. En het is vooralsnog Wilders en niemand anders die bepaalt wie er de volgende keer op een verkiesbare plaats komt. Dus durft niemand, wederom volgens Brinkman, zijn mond open te trekken.

Bestuursstijl
De Tweede-Kamerfractie van de PVV mag dan zijn werk doen in een democratische rechtsstaat, zelf werkt de 23 (tot gisteren 24) koppige fractie niet zo. Wilders woord is wet. En als Wilders de voorzittershamer niet hanteert is het wel fractiesecretaris Martin Bosma.

Die stelde gisteren voor de uitgelekte e-mail van Brinkman met zijn kritiek op het 'Polen-meldpunt' voor kennisgeving aan te nemen. Daar ging de gehoopte discussie van Brinkman en dat was de druppel die hem deed besluiten te vertrekken. Inmiddels heeft hij schoon genoeg van al die 'proefballonnetjes om de peilingen'.

Communicatie met Wilders
Naar PVV-leider Geert Wilders bel je niet, nee je stuurt hem een berichtje. Ook als je je ontslag indient. Want 'Wilders neemt nooit op. Ook niet bij mij', aldus Brinkman.

Het is misschien niet de meest gebruikelijke methode, maar wel een uiterst effectieve. Een kwartier nadat Brinkman naar Wilders 'ik stap op' had ge-sms't, kreeg hij een berichtje terug dat de boodschap duidelijk was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden